FOTO  Od rata je prošlo više od 25 godina, a još ne znamo gdje je 7.600 osoba

Od rata je prošlo više od 25 godina, a još ne znamo gdje je 7.600 osoba
Hercegovina.info

Prošlo je više od 25 godina kako je rat u Bosni i Hercegovini završen, a i dalje tragamo za 7.600 nestalih osoba. Obitelji nestalih osoba ni dan danas ne znaju gdje su posmrtni ostaci njihovih najmilijih.

"Do sada je otkriveno više od 3.000 tajnih masovnih grobnica, što je 'izvanredno' postignuće", kaže Sandra Šoštarić, forenzična koordinatorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), sa sjedištem u Hagu.

Bosna i Hercegovina svjedočila je preokretu u samom pristupu problemu nestalih osoba. Iz humanitarnog okvira prešla je na čvrst i zakonom uspostavljen okvir, u kojem se rješavanje slučajeva nestalih osoba daje u nadležnost državnim institucijama koje se bave vladavinom zakona uključujući i njihov pravosudni sustav. Međutim, Bosna i Hercegovina treba nastaviti podupirati učinkovitost Instituta za nestale osobe, jedan od zadataka koji je posebno važan u smislu promjenjive, državne i političke sredine. Zakon o nestalim osobama još uvijek nije u potpunosti implementiran. Uspostavljanje Fonda za obitelji nestalih osoba, kao i finalizacija verifikacije Centralne evidencije o nestalim osobama su među najvažnijim zadacima koje treba ispuniti u skoroj budućnosti. 

Udruženje Mreža za izgradnju mira suosjeća s obiteljima koji i dan danas tragaju za svojim najmilijim, iskazuje nadu da će posmrtni ostaci žrtava, koji još uvijek nisu pronađeni to uskoro biti, te da će svaka nestala osoba biti pronađena i naći svoj konačni smiraj.  

Mreža za izgradnju mira, je koalicija koja okuplja 222 članice, organizacije i škole iz cijele BiH, s ciljem da gradi održivi mir čini dugogodišnje sveobuhvatne napore ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH te teži ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bosanskohercegovačkog društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način.