OD POČETKA PANDEMIJE Povećao se broj gladne i zlostavljane djece

OD POČETKA PANDEMIJE Povećao se broj gladne i zlostavljane djece
Getty Images

Gotovo svi pokazatelji koji mjere razvoj djece i adolescenata su nazadovali tijekom pandemije koronavirusa, što bi moglo imati trajne posljedice za cijelu generaciju, upozorava Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

"Povećao se broj izgladnjele, izolirane, zlostavljane, tjeskobne djece, koja žive u siromaštvu ili prisiljeni na brak", rekla je Henrietta Fore, direktorica UNICEF-a, prenosi Hina.

"Istodobno, smanjio im se pristup obrazovanju, mogućnostima socijalizacije i osnovnim uslugama kao što su zdravlje, prehrana i zaštita. Sve ukazuje na to da će djeca trpjeti posljedice pandemije u godinama koje dolaze", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvala je na stavljanje djece "u središte napora za oporavak", "dajući prednost" ponovnom otvaranju škola i pružajući socijalnu zaštitu obiteljima - uključujući i novčane transfere - kako bi se izbjegla "izgubljena generacija".

UNICEF navodi i niz alarmantnih podataka.

Iako je pandemija najviše pogodila starije osobe, djeca i adolescenti mlađi od 20 godina predstavljaju 13% od 71 milijun slučajeva koronavirusa identificiranih u 107 zemalja koji pružaju podatke prema dobi.

U zemljama u razvoju projekcije pokazuju porast siromaštva djece za 15%.

Šest do sedam milijuna djece više moglo bi patiti od pothranjenosti, što je porast od 14%, a što bi moglo rezultirati s više od 10.000 dodatnih smrtnih slučajeva mjesečno, uglavnom u subsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

Za 168 milijuna školaraca širom svijeta škole su zatvorene gotovo godinu dana. Barem trećina onih čije su škole zatvorene nema pristup internetskom obrazovanju.

Najmanje jedno od sedmero djece i adolescenata bilo je podvrgnuto mjerama zatvaranja veći dio prošle godine, naglašavajući tjeskobu, depresiju i izolaciju.

Koronavirus je također doveo do obustave kampanja cijepljenja protiv drugih bolesti - počevši od ospica - u 26 zemalja, što je dodatno povećalo prijetnje zdravlju neimuniziranih ljudi.