FOTO  Od nje nitko bolje ne poznaje 21 kilometar morske obale u BiH

Adla Kahrić
Privatni album

U Bosni i Hercegovini, asocijacija na morske pse i raže su prije filmovi, nego 21 kilometar morske obale, koliko posjedujemo. Ali to ne sprječava mlade i ambiciozne ljude da se posvete istraživanju baš tih dvadesetak kilometara.

Adla Kahrić je oduvijek maštala da bude u svijetu znanosti. Dvoumila se između glazbe i istraživanja i prevagnulo je ovo drugo. Upisala je Prirodno-matematički fakultet, smjer Genetika na Univerzitetu u Sarajevu. Ljubav prema morskoj biologiji se javila u tijeku studija.

"Kada sam se odlučila za morsku biologiju, počela sam s kolegom raditi na proučavanju morskih pasa, primarno na odontologiji, tj.na zubima koji su karakteristični za morske pse i raže, jer se kod njih zubi konstantno i kontinuirano mijenjaju. Počela sam s tim istraživanjima, koja su mi postala jako atraktivna i samim tim, odlučili smo nastaviti proučavati more u Bosni i Hercegovini. Jest da je u pitanju mala površina, ali se nikada nije detaljnije zašlo, da se bolje ispita", kaže ova mlada znanstvenica za Hercegovina.info.

Adla Kahrić

Da se nije pokajala i da je još više učvrstila volju da se bavi ovim poslom, Adla je osjetila kada je prvi put zaronila. Koliko god teorijski znali, praksa je nešto drugo. U njenom slučaju još je i opasna, pa se svaki potez mora detaljno isplanirati. 

"Odlučujući dio mi je bio onda kada sam prvi put zaronila i ustanovila interakciju sa životinjama i uvijek kažem da je to neopisivo, jer je svijet pod morem potpuno drugačiji od onoga što mi vidimo na kopnu", nastavlja Adla priču o svom poslu.

Adla ima jednu fantastičnu životnu mudrost, koja je možda i gura naprijed i ne dozvoljava joj da posustane:

"Ako netko na svijetu može raditi neku stvar, onda možemo i mi."

Vodeći se ovom svojom izrekom, Adla je aplicirala za projekt u Nacionalnoj geografiji i postala voditeljica istraživanja u Jadranskom moru. 

Adla Kahrić

Uvijek u znanosti, svakodnevno čita, upućuje se u sve novo što se događa, pa nije ni čudno sto je ovo mjesto pripalo baš njoj. Ovaj posao joj je pomogao da ostvaruje ono o čemu je oduvijek maštala, kada je posao u pitanju. Rukovodila je istraživanjem o negativnom utjecaju zagađivača na zdravlje raža i morskih pasa. Ono što otkriva, postaje pomak u znanosti i istraživanju morskog svijeta. Otkrivaju da i morski psi mogu dobiti neke bolesti, nasuprot mišljenju da su s izuzetno jakim imunim sustavom i da ne mogu oboljeti. 

Adlin posao je neobičan i uistinu vrijedan svake pažnje. Kada ljudima kaže da je plivala s morskim psima, ljudi su obično u čudu i začude se, a Adli je to postao način života. Negativnim emocijama nema mjesta, pa kaže da uvijek ide kako je ljubav vuče.

"Ako neki posao uistinu volimo, uvijek će ljubav pobijediti u odnosu na strah. Ja sam imala fobiju od dubine, a ljubav prema ovom poslu je ustvari pobijedila taj moj strah. U svemu tome, ja volim reći da budemo uporni i radimo ono što volimo."

Adla Kahrić

Samo ronjenje je opasan sport, ali ronjenje u blizini morskih pasa ili raža u čovjeku može probuditi adrenalin, da se skroz usredotoče na taj događaj. Ali za plivanje u blizini ovih morskih stanovnika postoje određena pravila ponašanja i Adla kaže da je najvažnije da budemo mirni.

"U situacijama kada smo u blizini raže ili morskog psa, mi ne treba ići prema njima. Mnogi misle da morski psi napadaju sami od sebe, međutim, to nije točno. Važno je da trebamo znati da im ne smijemo naglo prići i oni, ako to žele, prvi će doplivati do nas. I uvijek treba pratiti znakove. Npr. raže ako vrte repom, znači da su nervozne i na njihovom jeziku to znači da im se ne prilazi. Jer ako bismo im prišli u takvoj situaciji, napala bi nas. Kada je smirena i ne pomjera se, to je signal da možemo ostvariti neku vrstu komunikacije. Naravno da postoje morski psi koje će se zaletjeti prema nama jer su znatiželjni i samo prilaze da ispitaju, a ne da nas napadnu."

Adla želi raditi na razvoju morske biologije unutar Bosne i Hercegovine, da bi se sutra mogao napraviti put za mlađe generacije. Prepreke ne postoje, prepreke su jedino tamo gdje ih mi postavimo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.