Od danas svi građani koji ulaze u BiH idu u županijske karantene

Anis Ajdinović
Fena

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je javnosti priopćio kako od danas više neće izdavati riješenja o kućnoj izolaciji na graničnim prijelazima već se osobe odmah upućuju u karantenu, a odluku o karanteni će donositi federalni ministar zdravstva.

“Današnjom naredbom Federalnog stožera civilne zaštite svaka osoba bez zdravstvenog pregleda i bez obaveze bilo kojeg zdravstvenog radnika na graničnom prijelazu odmah se stavlja u karantenu. Riješenjem federalnog ministra zdravstva karantena se određuju odmah, odnosno to su karantene u županijama gdje je prebivalište svakog od građana BiH koji uđu u zemlju”, rekao je Ajdinović.

Dodao je kako su ovom odlukom olakšali posao epidemiolozima i zdravstvenim radnicima jer oni od danas ne moraju obavljati zdravstveni pregled putnika, već će pregled putnika vršiti trijažni centri u karantenama.

Objasnio je i zašto su odlučili promijeniti ranije donešenu odluku prema kojoj su bili obavezni zdravstveni pregledi osoba na samom graničnom prijelazu.

“U zadnjih nekoliko dana smo imali problema sa dolaskom zdravstvenih radnika na nekoliko graničnih prijelaza jer nismo mogli dočekati zdravstvene radnike kako bi oni dali preporuku i odluku o određenoj mjeri prema ovim osobama.”

“Od danas je zaduženje federalnog sanitarnog inspektora da sve građane, nakon pregleda od strane graničnih policajaca, stave pod svoju kontrolu, zadrže putne isprave građana koji uđu u BiH dok se ne naprave spiskovi svih građana i dostave federalnom ministarstvu zdravstva."

Federalno ministarstvo zdravstva će na osnovu spiskova sačiniti riješenje o stavljanju u karantenu svih građana te će taj spisak biti dostavljen na sve granične prijelaze, a građanima će biti uručena riješenja.

Ajdinović je dodao kako je obaveza da se sačeka županijski stožer civilne zaštite koji će u pratnji policije otpratiti građane prema županijama gdje im bude osiguran karantenski smještaj.

Od primjene ove Naredbe izuzimaju se vozači, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu i osobe u pograničnom i prekograničnom kretanju.

Rekao je kako trenutno karantenski smještaj imaju Županija Sarajevo, Tuzlanski županija i Unsko-sanska županija dok se u drugim županijama ovo pitanje upravo rješava.