OD BiH DO AUSTRALIJE Jedni bi još stezali mjere, drugi popuštaju, treći stoje na istome

Koronavirus svijet
Ilustracija / hercegovina.info

Dok Bosna i Hercegovina intenzivno razmišlja o još strožijim mjerama zbog koronavirusa, u susjedstvu već razmišljaju o njihovu relaksiranju.

Upitan jesu li nam potrebne strožije mjere Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite u Dnevniku 2 je kazao da „ako ćemo se ovako ponašati definitivno ćemo biti svjesni za nekih 10-15 dana da smo morali uvesti i strožije mjere“.

U Hrvatskoj pak razmišljaju u drugom smjeru. Ministar zdravstva RH Vili Beroš izjavio je u utorak da strategija u borbi protiv širenja epidemije djeluje i u sljedećem razdoblju ih čeka promišljanje o opuštanju mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u HRT-ovoj emisiji 'U mreži prvog' da je porast oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj još uvijek u granicama koje su sami sebi odredili, da strategija djeluje i vrlo je jasna - cilj je usporiti značajan porast oboljelih i omogućiti sustavu da pruža adekvatnu zdravstvenu skrb.

"Mogu reći da su naši podaci vrlo dobri i zadovoljavajući", ocijenio je Beroš, prenosi Hina. Dodao je da su brinuli o balansu mjera koje sprječavaju širenje i omogućuju normalne životne aktivnosti.

U Hrvatskoj je do sada 1650 osoba oboljelo od Covida-19, izlječenih je 400, a umrlo je 25 osoba, podatci su Nacionalnog stožera CZ objavljeni u ponedjeljak.

"Ono što nas čeka u sljedećem razdoblju je promišljanje o relaksaciji, opuštanju tih mjera da bi sve one životne tokove koji se mogu odvijati omogućili da bi i privredne aktivnosti na neki način oživjele, ali da i dalje uz to imamo kontrolabilan broj oboljelih", naglasio je ministar Beroš.

Australija i Novi Zeland u utorak su otklonili zamisao o ublažavanju mjera uvedenih radi suzbijanja covida-19, premda obje zemlje bilježe znatan pad broj novozaraženih.

Tako je australski premijer Scott Morrison rekao da će proći "još nekoliko tjedana" do popuštanja mjera uvedenih radi suzbijanja širenja epidemije.

"Strpljenje mora biti naša krjepost", rekao je navodeći primjer zemalja poput Singapura koje je zahvatio drugi val epidemije. Australija, koja ima 25 milijuna stanovnika, ima tek 63 novozaražena u zadnja dva dana, u ponedjeljak i u utorak, pa se ukupan broj slučajeva covida-19 penje na 6.366. To je najmanji porast u 48 sati u zadnjih mjesec dana.

Novi Zeland koji broji pet milijuna stanovnika, zabilježio je u utorak tek osam novooboljelih, pa ih je sada ukupno 1.072. To je najmanji porast u zadnja više od tri tjedna.

"Ostvarili smo uspjeh", priznala je u utorak novozelandska premijerka Jacinda Ardern pred novinarima koji su je upitali hoće li se ograničenje kretanja ukinuti.
"Ne želim poništiti uspjeh i žrtve koje su podnijeli Novozelanđani", rekla je.

"Naš je cilj udariti brzo i snažno kako bismo došli do točke kada ćemo pouzdano moći popustiti restrikcije", dodala je, rekavši da se ništa neće promijeniti barem još tjedan dana.
Obje zemlje su zatvorile granice strancima i uvele 14-dnevnu karantenu svojim stanovnicima nakon njihova povratka u domovinu.

Novi Zeland je naredio da svi moraju ostati kod kuće a Australija je ostala na ograničenju putovanja, okupljanja i javnih aktivnosti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.