Od 15. travnja usluga prenošenja brojeva mobilnih operatera

Nakon analize situacije u vezi s nepoštivanjem propisanih rokova primjene usluge prenosivosti brojeva na tržištu Bosne i Hercegovine, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je ocijenila da, uz sve opravdane razloge koje su operateri naveli u svojim izvještajima, postoji i posebna odgovornost ovih subjekata zbog neblagovremenog početka aktivnosti na realizaciji te usluge.

Naime, utvrđeno je da su od jedanaest kompanija, koje pružaju govorne telefonske usluge, samo tri izvršile tehničke pripreme i povezale se s Središnjom bazom podataka, a to su "Airaba" i "Akt-online" iz Sarajeva, te "Aneks" iz Banje Luke.

Za preostalih osam kompanija Agencija je izrekla mjere u vidu novčanih kazni u iznosu od 5.000 KM za svakog operatera.

Imajući u vidu da se radi o složenom projektu te da su operateri upućeni na mali broj isporučilaca opreme i rješenja u isto vrijeme, Agencija je, uz izrečene mjere, odredila novi rok za primjenu prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji, a to je 15. travnja 2011. godine.

Očekuje se kako će ove mjere doprinijeti bržem okončanju ovog značajnog projekta za tržište telekomunikacija u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz RAK-a.
 Fena