OD 1. PROSINCA Hrvatski državljani bez vize u SAD

vize, SAD
Ilustracija

Od 1. prosinca hrvatski državljani u SAD će moći putovati bez vize. Objavili su to danas na službenim stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a, a na svom profilu vijest je prenio i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović.

"Zahvaljujem u ime Vlada Republike Hrvatske  Robertu Silversu, podtajniku Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država Department of Homeland Security , koji me upravo obavijestio o službenom ulasku Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza. Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza. Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država", napisao je Božinović.

"Danas je ministar za domovinsku sigurnost Alejandro N. Mayorkas, u koordinaciji s državnim tajnikom Antonyjem J. Blinkenom, imenovao Hrvatsku novim sudionikom Programa za ukidanje viza (VWP). Najkasnije do 1. prosinca 2021. bit će ažuriran Elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA) kako bi se građanima i državljanima Hrvatske omogućilo podnošenje zahtjeva za putovanje u Sjedinjene Države radi turizma ili poslovanja na najviše 90 dana bez dobivanja američke vize. Određivanje Hrvatske kao sudionika VWP-a važan je korak prema daljnjem jačanju dugogodišnje gospodarske i sigurnosne suradnje između SAD-a i Hrvatske", stoji na službenim stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti", stoji na stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a.