Očekuje se novi val poskupljenja nafte, BiH nespremna

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u utorak priopćio da se Sjedinjene Američke Države povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma i da će nove sankcije Iranu biti nametnute, ekonomski analitičari prvo su pogledali prema tržišnim barometrima.

Cijene nafte su već porasle. Kako se očekuje da će i druge zemlje, istina nevoljko, slijediti SAD, očekuju se smanjenje ponude i novi skokovi cijena. Neki procjenjuju da će cijena barela u narednom razdoblju dostići 80 dolara.

Dok se još očekuje u kojem smjeru će nova iranska kriza krenuti te kakve će to reprekusije imati na globalna tržišta, BiH proživljava poskupljenja nafte izazvane drugim razlozima.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić smatra da još uvijek sa sigurnošću ne možemo govoriti što će donijeti nova iranska kriza, ali po našu zemlju ona dolazi u najgorem mogućem trenutku jer su cijene nafte i naftnih derivata već značajno rasle u posljednjem razdoblju.

"Međutim, ono što je jasno, jeste da naša zemlja i njeno gospodarstvo nisu spremni za ovakav naftni šok, na što se i upozoravalo ranije pri uvođenju novih nameta. Uvođenje trošarina, blagi rast maloprodajne cijene naftnih derivata i u potencijalno drastični rast cijene nafte na globalnom tržištu, bi u kratkom roku značajno utjecali na konkurentnost naše ekonomije, osobito pojedinih sektora koji izuzetno ovise od ovih inputa", pojasio je Admir Čavalić.

Problem usložnjava i činjenica da su posljednja povećaja cijena nafte bila prouzročena uvođenjem druge trošarine.

"Problem kod nameta poput trošarina je što su fiksne kao takve, čime se smanjuje potencijal maloprodavaca da izvrše određene manerve i korekcije u pravcu stabilizacije cijena naftnih derivata, u kratkom roku, na vrhuncu potencijalne naftne krize. Država je ovom slučaju apsolutno nemoćna", zaključio je na kraju.