FOTO  OČEKIVANJA VELIKA Mostar će i ove godine biti među najposjećenijim gradovima u BiH

stari grad 2023.

Turistička predsezona u gradu na Neretvi otpočela je već prvim toplijim danima u ovoj godini, a dobro poznate mostarske atrakcije uveliko odišu energijom novih posjetitelja.

Iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) kažu da su prognoze za sezonu koja nam slijedi i više nego dobre, a predviđaju porast broja dolazaka i noćenja turista za najmanje 10 posto, što će Mostar i ove godine dovesti do liste najposjećenijih gradova u Bosni i Hercegovini. 

Preko 15 tisuća noćenja

"Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u prvom tromjesečju ove godine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je boravilo 17.610 turista, koji su ostvarili 31.523 noćenja. Od toga je grad Mostar posjetilo 10.305 turista koji su osvarili 15.669 noćenja", rekao je uime Turističke zajednice HNŽ Ramiz Bašić za Hercegovina.info

Kako kaže, bitno je naglasiti da u ovom broju nisu računati mnogobrojni turisti koji posjete Mostar kao jednodnevni gosti za nekih 3-6 sati, bez zabilježenih noćenja, ali koji također ostvare značajnu turističku potrošnju plaćajući usluge parkinga, ugostiteljske usluge (restorani, kafići, ulaznice za muzeje, suveniri i slično).

"U Mostar su najviše dolazili turisti iz zemalja regije (Hrvatska, Srbija, Slovenija), zatim iz Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, te iz zemalja EU (Njemačka, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska), a tu su naravno i domaći gosti", kazao je Bašić.

"Turisti su tradicionalno najzainteresiraniji za staru gradsku jezgru sa Starim mostom, kule Tara i Halebija, zatim slijede Kriva ćuprija, Kujundžiluk, Karađoz-begova džamija, Mehmed Koski džamija, osmanski stambeni kompleksi Muslibegovića kuća, Kajtazova kuća, Bišćevića kuća i naravno tekija sa vrelom Bune u Blagaju. Osim ovih spomenika za turiste je zanimljiva i tvrđava Stari grad Blagaj, Saborna pravoslavna crkva u Mostaru, muzeji u Mostaru, Franjevačka crkva sa zvonikom, na kojem se nalazi vidikovac. U neposrednoj blizini Mostara je i sportsko-avanturistički park Fortica koji je smješten u podnožju istočnog dijela Mostara s pogledom na grad ispod i s novoinstaliranim skywalk-om. Tu su i dva impresivna zipline-a koja povezuju dva kraška obronka na nadmorskoj visini od 510 m“, objasnio je Bašić. 

U 2023. godini očekuje se nastavak rasta financijskih i fizičkih pokazatelja turizma, čemu u prilog idu i dobre rane najave sa stranih tržišta, a koje se, uz BiH, odnose na cijelu regiju. 

"Mi se nadamo, s obzirom na prošlogodišnju uspješnu sezonu, da ćemo i 2023. godine imati porast broja dolazaka i broja noćenja turista, naročito stranih. Taj postotak povećanja će biti dvoznamenkast, najmanje 10 posto. Ovdje ćemo istaknuti da što se tiče 2023. godine i narednih godina da će i ulazak Hrvatske u šengenski prostor te eurozonu biti plus za turistička kretanja, ne samo u Hrvatskoj nego i za Bosnu i Hercegovinu (i HNŽ), jer time postajemo još dostupniji i otvoreniji za najvažnija emitivna tržišta, europska, posebno cestovnim pravcima", pojasnio je Bašić.

Ipak, naglašava da hotelijere i vlasnike drugih smještajnih kapaciteta u HNŽ, kao i ostale poduzetnike, brine neizvjesnost oko globalnih događanja u ovoj godini, kao i veliki porast cijena i svih troškova, posebno energenata te problemi sa nedostatkom radne snage.

Turistička zajednica HNŽ je i ove godine sudjelovala na brojnim međunarodnim i regionalnim sajmovima turizma, a nastupom na ovim sajmovima i pokazanim zanimanjem za naše turističke destinacije za ovu sezonu, kažu da su vrlo zadovoljni. 

"Turisti ponovo pokazuju interes za putovanjima nakon pandemijskih godina koje su nanijele ogromnu štetu industriji putovanja", zaključio je Bašić. 

Razgovarajaći sa ugostiteljima i prodavcima u Starom gradu, dobili smo mišljenja da je trenutna predsezona pokazatelj dobre sezone koja nam slijedi u mjesecima koji su ispred nas. 

Miriše na dobro

"Želio bih naglasiti činjenicu da nisu svi turisti nužno i kupci. Ipak, zadovoljni smo brojem ljudi konkretno u Starom gradu, s obzirom na to da tek slijedi prava sezona. Teško je dostići onaj sjaj iz razdoblja prije korone, ali nadam se da će ljeto koje slijedi donijeti samo najbolje. Za sada tako izgleda", kazao je jedan zanatlija za naš portal. 

I ugostitelji u Starom gradu kažu da je za njih, što se tiče gostiju, ovo razdoblje i više nego dobro. 

"Što se tiče konkretno našeg ugostiteljskog objekta, mi možemo reći da već sada imamo dobru sezonu. Lijepo vrijeme dovodi posjetitelje i iz regije i iz stranih zemalja, ali i lokalce. Vidjet ćemo do kada će se takav pozitivan ton zadržati, očekujemo da će ostati ovako možda čak i do jedanaestog mjeseca. Sada, u ovom razdoblju, kroz naš lokal dnevno prođe oko dvije stotine ljudi, a nadamo se još boljim rezultatima", rekao je menadžer restorana 'Urban taste of orient' Faris Količić. 

Pored uobičajenih usluga koje turisti koriste posjetom Mostaru i ove godine će biti predstavljene brojne outdoor aktivnosti, koje se mogu upražnjavati i u okolini Mostara, kao što su na primjer biciklizam, climbing, vožnja kajakom i kanuom rijekama Neretvom i Bunom, hiking i mnoge druge, koje će sigurno privući i osvojiti posjetitelje, čime će im ovaj kraj ostati u pamćenju kao destinacija kojoj se rado vraćaju. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.