OBNOVA I POVRATAK U HNŽ u planu izgradnja 132 kuće; Povratnici ponekad zloupotrijebe pomoć

Izgradnja kuće
Ilustracija

Kako proces povratka na prijeratna ognjišta u Bosni i Hercegovini još nije okončan, čak ni nakon 26 godina, interesiralo nas je u kojoj fazi je povratak na području Mostara i Hercegovine.

Iz ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH dali su nam odgovore što se po ovom pitanju poduzelou Hercegovini. Iako se u javnosti sporadično pojave informacije kako je završen određeni projekt izgradnje stambenih objekata za povratnike, iz ovog ministarstva ističu kako se ipak radi na omogućavanju uvjeta za život povratnika.

Na upit koliko je kuća u procesu obnove na području Mostara, iz ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica odgovaraju: "Posredstvom ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, u 2020. godini, iz  proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, 'Transfer za raseljene osobe i izbjeglice', pružena je pomoć za obnovu i rekonstrukciju 21 stambene jedinice korisnicima na području Hercegovačko – neretvanske županije (HNŽ), u iznosu od 323.574, 00 KM.

Federalno ministrstvo raseljenih osoba i izbjeglica, kao implementator projekta CEB II 'Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem javnih stambenih rješenja' na području Hercegovačko - neretvanske županije planira izgraditi 132 stambene jedinice, od toga 72 stambene jedinice na području Grada Mostara, Konjica 10, Jablanice osam i Čapljine 42 stambene jedinice, u iznosu od cca 6.831.799, 00 KM.

U okviru implementacije podprojekta BiH 4 Regionalnog stambenog programa, a u vezi realizacije Državnog projekta stambenog zbrinjavanja (DPSZ) izgrađeno je 46 individualnih stambenih objekata na području Grada Mostara. U okviru projekta Saudijskog razvojnog fonda obnovljeno je 58 stambenih jedinica u iznosu od 1.747.351,00 KM", potvrđeno je za Hercegovina.info iz resornog ministarstva.

Zanimalo nas je i je li osim navedenog ministarstva još netko uključen u realizaciju obnove kuća povratnicima, u odgovoru je navedeno: "U realizaciji projekata obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica povratnika uključeni su svi nivoi vlasti u zavisnosti koji projekat se realizira. Projekat CEB II, RSP, SDF uključeni su svi nivoi vlasti i međunarodne organizacije".

Obzirom da ima slučajeva kada povratnici dobiju materijal za obnovu ili im bude obnovljena kuća (sistem 'ključ u ruke') na području mjesta gdje su nekada živjeli, a da danas tamo ne žive, odnosno dolazi li do eventualne zloupotrebe dobivene pomoći, iz ministarstva su odgovorili: "Prema raspoloživim podacima (Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII DMS za Bosnu i Hercegovinu) do sada se na području Bosne i Hercegovine vratilo cca 1.100.000 osoba.

Što se tiče konstatacije da povratnici ostvare pravo na pomoć za obnovu stambene jedinice i ne koriste je, možemo reći da postoje takvi slučajevi i mali je broj onih koji zloupetrijebe dobivenu pomoć. U cilju reintegracije povratnika u lokalnu zajednicu potrebno je nastaviti pružati pomoć u održivom povratku, zaposlenju, izgradnji infrastrukturnih  objektata i sl. Sredstva za povratak su reducirana, kako od domaćih vlasti tako i od međunarodnih organizacija.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, još uvijek izdvaja značajna sredstva za stvaranje uvjeta za povratak raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, ali ista nisu dovoljna da udovolje svim zahtjevima povratnika i njihovim potrebama za pružanjem pomoći u obnovi kuća i pomoći, održivom povratku i izgradnji infrastrukture. 

Sredstva koja je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdvojila za povratak u 2020. godini su u iznosu od 24.600.000,00 KM", zaključeno je u odgovoru za Hercegovina.info iz ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.