OBMANJIVALA BANKU Muž joj nalazio klijente u BiH, ona im davala kredite šakom i kapom iako nemaju ni plaću

OBMANJIVALA BANKU Muž joj nalazio klijente u BiH, ona im davala kredite šakom i kapom iako nemaju ni plaću
Twenty20/Hercegovina.info

 Marija B.Š. (35), bivša bankarica, njezin suprug Šime Š. (39) i Ivica K. (46), vlasnik knjigovodstvenog servisa optuženi su za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave, a optužnicu je protiv njih podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, piše Večernji list Hrvatska.
 
Prema optužnici, Mariju B.Š., koja je radila kao ovlaštena i specijalizirana bankarica za fizičke osobe, koja je imala ovlasti da pripremi i realizira gotovinske kredite, tereti se da je od 7. ožujka 2019. do 23. kolovoza 2019. u Splitu, na nagovor svog supruga Šime Š. sebi i  drugim za sada nepoznatim osobama, odobrila nenamjenske kredite. Riječ je bila o kreditima od 225.000 kuna, odnosno 30.000 eura koji su imali  godišnju kamatnu stopu  od 6,75 posto za kunske kredite i 6,25 posto za kredite u eurima, s rokom otplate od 120 jednakih mjesečnih anuiteta.

Klijente, zainteresirane za takve kredite pronalazio je Šime Š. koji ih je slao u poslovnicu u kojoj je radila njegova supruga. Ukupno joj je našao 40 takvih klijenata, kojima je ona onda odobrila nenamjenske kredite,  iako je znala da te osobe ne zadovoljavaju uvjete za dobivanje kredita jer nisu bili klijenti banke niti su imali stalna mjesečna primanja u zadnjih šest mjeseci. Osim toga, među tim klijentima je bilo i onih koji su bili iz BiH te su u Hrvatskoj fiktivno prijavili  prebivalište, kako bi dobili kredit.

Navedeni klijenti nisu uz zahtjev za kredit dostavljali izvješće o primicima i porezu na dohodak, obrazac o isplati plaća, ugovor o radu i obračunske platne liste, pri čemu je dio dokumentacije lažno izrađen. A tu lažnu dokumentaciju je u svom knjigovodstvenom servisu izradio Ivica K.  
 
Mirjanu B.Š. se tereti da je sve takve zahtjeve za kredite, u ukupnom iznosu od 8,9 milijuna kuna, gotovo  istoga dana pripremila za realizaciju neistinito prikazujući voditeljici poslovnice da su oni ispunili uvjete banke za odobravanje kredita. Kada je voditeljica poslovnice odobrila isplatu kredita,  Mirjana B.Š.  bi ih isplatila i  tako da je dio novca isplaćivala klijentima, dok je preostali za sada neutvrđeni iznos neosnovano zadržavala za sebe i druge za sada nepoznate osobe.  Optužena je i da je u cilju prikrivanja onog što je radila, otplaćivala samo prve rate kredite. Tako je ukupno platila 311.615 kuna, dok je banka ukupno  oštećena za  8,6 milijuna kuna, odnosno 40 kredita koji su  isplaćeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa