Obljetnica zločina u Dusini: Masakr tzv. Armije BiH nad Hrvatima za koji nitko nije odgovarao!

Armija BiH, ratni zločin, ratni zločini, dusina , dusina , ratni zločinac, ratni zločini, ratni zločin, Armija BiH, dusina
... teritorijalno pripada Zenici, a gravitira Busovači.

Taj dan, ratne 1993. godine ostat će zapisan crnim slovima u povijesti Hrvata Busovače i Središnje Bosne. Gnjusan i masovan zločin nad hrvatskim stanovništvom počinili su pripadnici tzv. Armije RBiH kada je u kući Stipe Kegelja ubijeno devet zarobljenika, a posljednji, deseti zarobljenik, Mladen Kegelj mučen je i ubijen u seoskom Mejtefu. Jednom od zarobljenika - Zvonki Rajiću, nakon strijeljanja izvađeno je srce.

Pokolj u Dusini izveli su pripadnici 7. muslimanske brige koja je bila u sastavu 3. korpusa Armije BiH, a akcijom je zapovijedao Šerif Patković za kojeg je Željka Rajić (supruga Zvonka Rajića) kao svjedokinja u Haagu kazala kako se „hvalio da joj je osobno ubio muža".

Misa za poginule i odavanje počasti

Posljednjih dvadesetak godina članovi Udruge dragovoljaca i veterana HVO HB Busovača odaju počast i prisjećaju se žrtve sunarodnjaka i branitelja koji su htjeli raditi, privređivati i živjeti kao svoji na svome u rodnom selu Dusina. Tako će biti i ove godine. U petak, 26. siječnja, s početkom u 13 sati, na samu godišnjicu zločina i obljetnicu prvog masovnog stradanja Hrvata Središnje Bosne, na spomen obilježju Dusina, slavit će se sveta misa zadušnica.

Komemoracija

Misa zadušnica uvertira je komemoraciji koja će biti održana sutradan, u subotu, u kino dvorani "Theatre" Napretkova doma u Busovači, s počekom u 16 i 30 sati. Prigodnim programom odat će se počast žrtvama Dusine i svih drugih stratišta.

Vesna Kegelj, kćer ubijenog Vinka Kegelja, ujedno i organizatorica komemoracije, u izjavi za portal grad-busovaca.com kazala je kako predstojeća dvadeset peta godišnjica zločina na Dusini nosi bolne rane koje neće nikada zacijeliti:

- Želja mi je bila u suradnji sa busovačkim braniteljskim udrugama organizirati prigodnu komemoraciju kako bi se svi zajedno s dubokim poštovanjem sjetili ubijenih na Dusini, a to se i ostvarilo. U subotu u 16 i 30 sati svi sugrađani mogu doći u kino "Theatre" na komemoraciju. Uz kratki program i prezentaciju prisjetit ćemo se nedužnih žrtava koji su stradali na Dusini, kazala je Vesna za Grad Busovača.com.

Pet žrtava obitelji Kegelj u jednom danu

Vesnina obitelj u jednom danu je izgubila pet članova obitelji. Ubijen je njen otac - Vinko, dva strica i dva stričevića... Uz pet Kegelja (Vinko, Stipo, Mladen, Draženko i Niko), na Dusini je mučki ubijen Vojo Stanišić, Augustin Radoš, Pero Ljubičić, Franjo Rajić i Zvonko Rajić.

Etničko čišćenje

Iako su svi akteri zločina nad Hrvatima međunarodnom kao i domaćem pravosuđu poznati, jer su izašli na vidjelo tijekom haaških procesa, za zločin u selu Dusina, uključujući i ubojstvo zarobljenika Zvonka Rajića, još uvijek nitko nije procesuiran. Zločin u Dusini primjer je i etničkog čišćenja, budući da se ni nakon više od dva desetljeća u ovu selo nije vratio nijedan Hrvat./HMS/