OBJASNILI SA SUDA BiH Evo zašto 'Respirator mafija' još nije u zatvoru

soolak hodzic novalic
Klix

Afera 'Respiratori' završila je presudom Suda Bosne i Hercegovine koja je donesena , prema kojoj Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić idu na izdržavanje zatvorske kazne od ukupno 15 godina zatvora.

Ipak, od osuđene trojke nijedan još nije otišao na izvršavanje zatvorske kazne u Vojkoviće. U odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba, Sud BiH je pojasnio situaciju.

"Osuđeni Fikret Hodžić je uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora.Osuđena osoba ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora. Žalba odgađa izvršenje kazne.

Nakon pravomoćnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora.

Potjernica za osuđenom osobom se raspisuje tek nakon što ta osoba zaprimi pravomoćnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se osuđeni dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne zatvora i ako njegovo provođenje putem sudske policije bude neuspješno. Dakle, tek tad su ispunjeni uvjeti za raspisivanje potjernice za osuđenim.

O ostalim informacijama u navedenom predmetu, javnost će biti pravovremeno obaviještena kada se za to steknu uvjeti", kažu iz Suda BiH.

odluka suda

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je prvostupanjskom presudom, a potvrdio drugostupanjskom, osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme F.H. Srebrena malina Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zlouporabe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 milijuna maraka tijekom pandemije koronavirusa.Tadašnja federalna ministrica financija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.