OBITELJSKA POSLA HDZ-ov dogradonačelnik uzeo zemlju rođaku s kojim je odrastao i živio

Anto Domić
CIN/Ilustracija

U Brčko distriktu se pod krinkom javnog interesa i zbog nedorečenih pravila o eksproprijaciji zadovoljavaju privatne potrebe i oduzima zemlja kako bi se izgradili pristupni putevi do kuća političara i glasača. Skupština Brčko distrikta je u proljeće 2018. godine donijela odluku da je u javnom interesu asfaltiranje puta koji vodi do obiteljske kuće dogradonačelnika Ante Domića u naselju Skakava Gornja.

Kako ova trasa puta vodi preko zemljišta njegovog rođaka Filipa Domića, pokrenuta je eksproprijacija kako bi se ono oduzelo i pretvorilo u javno dobro. Filip se tome protivi, pokušavajući dokazati da put nije u javnom već u privatnom interesu. I nije jedini. Bogoljub Mićić iz Ražljeva i Miloš Milić iz mjesta Brezovo Polje Selo također se bori da zadrže zemlju koju im vlast oduzima zbog izgradnje pristupnih puteva do kuća članova političkih stranaka i lojalnih glasača.

Prema Zakonu o eksproprijaciji nekretnina u Brčko distriktu, privatno zemljište se oduzima vlasnicima nakon što Skupština, na prijedlog Vlade, donese odluku da je gradnja u javnom interesu. Pritom Zakon nije obvezao institucije da obrazlože razloge za takvu odluku niti je građanima dozvoljeno žaliti se na nju. Uz to, nije propisano ni da vlasnik mora dati suglasnost za eksproprijaciju.

„Suština je ovo: da se jasno može vidjeti i zaključiti da se odluke o javnom interesu koje se donose na Skupštini zloupotrebljavaju i da se pod plaštom tih odluka faktički nečiji privatni interesi realiziraju“, kaže odvjetnik Milenko Marjanović.

Domić protiv sistema

Filip Domić je vlasnik parcele koja se nalazi uz glavnu cestu u Skakavi Gornjoj. Preko nje makadamski put vodi do zemljišta i roditeljske kuće njegovog rođaka Ante Domića, dogradonačelnika i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Brčko distrikta. U kući stanuje Antin brat Niko s obitelji.

Rođaci Domić su bili bliski, odrasli su zajedno i stanovali skupa tijekom školovanja pa su se usmeno dogovorili da nesmetano koriste makadamski put. S namjerom da da i pismenu suglasnost o pravu korištenja puta, Filip je sredinom travnja 2019. godine otišao u administrativno sjedište Brčko distrikta i tada saznao da mu Vlada namjerava oduzeti zemljište.

Filip Domić, dogradonačelnikov rođak
Filip Domić, dogradonačelnikov rođak


“To je meni bilo nejasno i čudno. Kontam sam: nisam to dogovorio s Antom”, prisjeća se Filip. Bezuspješno ga je pokušavao pozvati kako bi saznao o čemu se radi.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je otkrio da je četiri godine ranije Anto Domić, koji je tada bio gradonačelnik, predložio da se za izgradnju i asfaltiranje puta koji vodi do njegove obiteljske kuće u Skakavi Gornjoj iz proračuna izdvoji 15 tisuća KM. Vijećnici su prihvatili gradonačelnikov amandman pa se put od 160 metara dužine i četiri metra širine našao na listi kapitalnih projekata.

Odjel za javne poslove Brčko distrikta počeo je s realizacijom projekta i od nadležnih institucija zatražio dokumente potrebne za gradnju. Prikupljeni materijal je Vlada Brčko distrikta uputila zastupnicima Skupštine koji su sredinom travnja 2018. godine jednoglasno donijeli odluku da je izgradnja puta u javnom interesu. U čemu je javni interes, nisu obrazložili. Time je otvoren put za izuzimanje privatnih parcela na trasi puta.

Filip Domić je tada prvi put dobio službenu informaciju o planovima izgradnje. Protivio se eksproprijaciji, tvrdeći da put nije od javnog već privatnog interesa te da njegovi rođaci imaju i alternativne prilaze kući, ali to nije bilo od pomoći. Naime, u listopadu 2019. Vladin odjel je donio Rješenje o izuzimanju parcele jer protivljenje vlasnika ne utječe na proces kada postoji odluka o javnom interesu.

„Ne znam kako bi mi to sve gradili kada bi pitali“, kaže za CIN dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta Ivo Filipović iz HDZ-a Bosne i Hercegovine.

On kaže da materijal za odluku o javnom interesu prije Skupštine prođe kroz obradu brojnih institucija Vlade i Pravobranitelja: “Ja, osobno, ne želim propitivati, želim vjerovati institucijama“.

Anto Domić
Anto Domić, HDZ-ov dogradonačelnik u Brčkom


Filipović kaže da zastupnici usvajaju odluke o utvrđivanju javnog interesa uglavnom bez rasprave, tvrdeći da ne znaju gdje se nalaze putevi o kojima glasaju. Iako je iz susjedne Skakave Donje i iz iste stranke, Filipović tvrdi da ni on nije znao da će sporni put ići prema Domićevoj obiteljskoj kući, ali i da jest, isto bi glasao.

Njegov brat Niko Domić kaže da mu obitelj živi u otežanim uvjetima. Filip Domić je u međuvremenu potpuno zabranio prolazak preko zemlje, postavio željezne rampe pa Nikina obitelj do glavne ceste mora preko potoka. Za Niku ni postojeći makadamski put koji su koristili nije trajno rješenje, naročito zimi.

„Tri-četiri jutra ja sam to čistio, put, da izađem i htio sam da imam asfalt“, opisuje Niko, dodavši da asfaltirani javni put podrazumijeva i zimsko održavanje pa i rasvjetu te da je izgradnja puta u javnom interesu, bez obzira koristi li ga milijun stanovnika ili jedan čovjek. „To je isto, gospođo“, kaže Niko novinarki CIN-a.

Zakon o eksproprijaciji imovine u Brčko distriktu nije jasno definirao pojam javnog interesa niti postupak njegovog utvrđivanja. „Da bi bio javni interes, trebao bi biti u interesu barem više građana, a ne samo jednog građana, odnosno jedne obitelji“, kaže odvjetnik Darko Milićević koji zastupa Filipa Domića.

Za razliku od entiteta u kojima se na odluke o javnom interesu građani mogu žaliti, u Brčko distriktu to nije moguće.

Odvjetnik Milićević kaže da Zakon o eksproprijaciji u Brčkom stvara podlogu za zloupotrebu. „Ovakvi zakonski propisi omogućavaju nekome tko ima političku moć da može bilo koju, bilo čiju, nekretninu izuzeti, da prethodno Skupština utvrdi da se radi o javnom interesu, a da se, ustvari, zaista i ne radi o javnom interesu.“

Milićević je krajem travnja 2020. godine uputio Apelacijskom sudu u Brčkom zahtjev za utvrđivanje usklađenosti Zakona sa Statutom Distrikta koji je propisao da se nekretnina ne može oduzeti bez suglasnosti vlasnika. Na osnovu toga Sud je u listopadu 2020. poništio odluku Skupštine, uz obrazloženje da je vlasnik nekretnine trebao biti uključen u proces.
Ova odluka je proces vratila na početak, ali protivljenje Filipa Domića ni ovaj put ne utječe na rješenje.

„Nemam kome objasniti kako se osjećam“, kaže on za CIN.

Ostatak cijele priče oko situacije u Brčkom pogledajte OVDJE.