OBITELJ SAZNAJE IZ NOVINA Arapović zamolio medije koji 'ekskluzivno' izvješćuju o smrti oboljelih, da to više ne čine

Jurica Arapović
hercegovina.info

Profesor na Medicinskom fakultetu i infektolog u SKB Mostar, te član u Kriznim stožerima na svim razinama, ujedno i predsjedatelj Stručnog savjetodavnoga tijela u zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u FBiH dr. Jurica Arapović zamolio je medije u Hercegovini dvije stvari.

Prva je da ga se oslovljava kako smo i naveli, jer on nije glavni epidemiolog u HNŽ ili šef klinike, kako mu je se dodavala titula, a druga da mediji imaju obzira prema obiteljima koje su pogođene koronavirusom.

„Apeliram na medije da prilikom traženja potvrde ili objavljivanja smrtnog ishoda vode računa o tzv. dva sata opservacije smrti preminuloga u bolničkim uvjetima prije nego li se tijelo preveze u mrtvačnicu. Ovo je vrlo važan ljudski i obiteljski moment te u ovom dvosatnom razdoblju liječnik ima obavezu izvijestiti obitelj o smrtnom ishodu. Nažalost, zadnjih dana liječnik zbog obaveza koje ima u izolacijskom bloku ne može stići doći do telefona. Stoga, u ovom kontekstu se događa da o smrti svojih voljenih i bližnjih, obitelj saznaje od medija koji kao da se utrkuju tko će prvi objaviti takvu informaciju“, kazao je dr Arapović.

Jurica Arapović

Da ne imenuje medije, premda se zna koji su, Arapović je u ime kolega Klinike COVID-19 sve redakcije zamolio da to ubuduće ne čine jer smrt od COVID-19 neće biti jedina niti zadnja u Hercegovini.

„Nažalost, bit će ih još. Naša borba je tek počela“, zaključio je.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.