FOTO  Obitelj Pavlović ove godine bila je domaćin tradicionalnog nalaganja badnjaka u Mrkonjićima

Badnji dan Mrkonjići loženje badnjaka
Hercegovina.info

Tradicionalno nalaganje badnjaka i ove godine se obilježava u selu Mrkonjići, rodnom selu Stojana Jovanovića, Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog. U skladu sa svim običajima, danas se obilježava Badnji dan i sutra Božić. Vjernici iz Mrkonjića i okolnih mjesta su se okupili da zajedno proslave Rođenje Hristovo.

Domaćini ovogodišnjeg tradicionalnog nalaganja badnjaka bili su članovi obiitelji Pavlović. Ono što Mrkonjićane raduje je to što se na nalaganju badnjaka u njihovom mjestu okupio veliki broj mladih ljudi.

Badnji dan Mrkonjići loženje badnjaka

“Ja sam presretan kada na ovom mjestu danas vidim veliki broj mladih ljudi, koji nažalost ne stanuju u ovom selu, ali dođu iz Trebinja, Nikšića, Gacka i okolnih mjesta. Ovo mi tradicionalno slavimo, samo iz jednog razloga, da se ne zaboravimo! Ovdje se sastanemo tijekom cijelog dana, zapalimo badnjake. Kad badnjaci pregore vraćamo se svojim domovima i nastavljamo s običajima u svojim kućama. S ovoga svetog mjesta želim pozdraviti sve Mrkonjićane koji nisu mogli doći, a imali su želju, volju, ljubav. Pozdravljamo ih sa velikim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi”, poželio je Rade Bošković, mještanin Mrkonjića.

Badnji dan Mrkonjići loženje badnjaka

U selu Mrkonjići, napravljen je i Duhovni centar i to na temeljima rodne kuće Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.