OBITELJ LEUTAR TRAŽI PRAVDU Nakon 21 godinu nije nađen ubojica

Jozo Leutar
FENA

Obitelj pokojnog doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara koji je ubijen u atentatu u središtu Sarajeva pokrenula je apelaciju pred Ustavnim sudom BiH jer nakon 21 godine nisu pronađene ubojice niti nalogodavci.

Sin pokojnog Leutara Ivica je u apelaciji naveo kako je na njegova oca Jozu izveden politički atentat 16. ožujka 1999. godine, od čijih je posljedica preminuo dvanaest dana kasnije. On u apelaciji ističe kako vlasti nisu provele učinkovitu istragu niti privele licu pravde ubojice njegova oca, potvrdila je u srijedu odvjetnica iz Mostara Nada Dalipagić.

"Ovom apelacijom ukazuje se na ozbiljno kršenja prava i temeljnih sloboda koje štiti Ustav ili međunarodni dokumenti koji se primjenjuju u BiH te se činjenično potkrepljuje tvrdnja o postojanju kršenja prava zaštićenih Ustavom. Također, apelant smatra da je smrću svoga oca pretrpio, kao oštećeni, značajniju štetu u poštivanju ljudskih prava zajamčenih Ustavom BiH", rekla je odvjetnica Dalipagić.

Pri tome se u apelaciji pozvalo na tri presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojim su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Turska kažnjenje zbog nedjelotvorne istrage slučajeva ubojstva.

Odvjetnica Dalipagić pojasnila je kako su tijekom istrage i sudskog procesa za ubojstvo Leutara napravljeni brojni propusti. Pri tome je u apelaciji navedeno kako nadležno Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu niti policijske agencije koje su radile na ovoj istrazi, "nisu poduzeli dovoljne mjere koje su nužne u rasvjetljavanju ovog kaznenog djela".

U apelaciji se dodaje kako su se u istragu okolnosti ubojstva njegova oca bespotrebno uključile brojne domaće i međunarodne službe i agencije, uključujući i sigurnosne službe, što je dovelo do toga da je istraga usmjerena u pogrešnom pravcu. To je pokazala i presuda Županijskog suda u Sarajevu koji je 2001. godine pravomoćno oslobodio optužbi šestero optuženika, među kojima je bio i njegov vozač Ivica Ćosić koji se u trenutku eksplozije nalazio u vozilu.

Jozo Leutar teško je ranjen u atentatu autobombom izvedenom u središtu Sarajeva sredinom ožujka 1999. godine, a preminuo je dvanaest dana kasnije u bolnici u Sarajevu. Istraga koju je vodilo županijsko tužiteljstvo u Sarajevu ciljalo je na tadašnje vodstvo bh. Hrvata predvođeno članom BiH Predsjedništva Antom Jelavićem, a obitelj Leutar smatra da iza prikrivanja počinitelja i nalogodavaca, te preusmjeravanja istrage i sudskog postupka stoji vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA).