FOTO  Obitelj koja prkosi trendovima. Žive od stočarstva, zajedno su u svemu, a čak i najmlađa kćerka (8) čuva krave

Obitelj Kosjelica Trebinje
Hercegovina.info

Vrijedni domaćini koji žive na selu i od svog rada, danas su rijetka pojava. Iako je Hercegovina nekada važila za izvor domaćih i zdravih namirnica, to sve se polako gubi, jer ljudi napuštaju sela i odlaze u gradove, kako bi stari rekli: "Da služe drugima, umjesto sebi na svome."

Savo Kisjelica je odlučio da se sa svojom obitelji odupre ovom trendu i ostane na selu gdje će stvoriti sve uvjete i za držanje stoke, ali i za odgoj svoje djece. Žive u selu Ograde na Zupcima kod Trebinja i stočarstvo im je prvi i osnovni izvor prihoda.

"Imam oko 50 krava, bikove, 300 ovaca, koze, konje. Veliki je to posao koji nema radno vrijeme, a danas je problem i nedostatak radne snage. Posla ne nedostaje. Znate kako je kada imate veliku stoku? Veliki je posao, ali se na kraju isplati. Zdrava hrana je neprocjenjiva," kaže Savo za hercegovina.info.

Da je voda izvor života i nužna potreba, pogotovo na selu, kaže i Savo i prisjeća se kako je bilo do unazad par godina dok voda još nije bila došla do njihovog sela.

„Bilo je jako teško. Čini mi se da je sada sve lako, iako je i sada teško i treba puno rada, ali kada ima vode, sve je lakše. Na ovoliku stoku, bilo je potrebno nekoliko cisterna mjesečno da se dotjera. Bogu hvala, taj problem je riješen“, prisjeća se Savo.

Ova obitelj najviše proizvodi sireve i meso koje plasira na tržište u Trebinje.

"Većinom je sve iz prirode. To je jeftinija i zdravija varijanta za držanje stoke. Međutim, suše su, pa ni trava nije kvalitetna, ali se snalazimo. Dobro je."

Ono što obitelj Kisjelica izdvaja jest volja i želja djece da s roditeljima sudjeluju u svakom poslu oko domaćinstva. Savo, ponosno, stalno naglašava da su mu djeca, iako još osnovci, najveća podrška i snaga.

"Da djeca ne pomažu supruzi i meni, ne bismo mogli imati ovoliko stoke. Mislim da bismo morali smanjiti broj grla koja držimo. Oni stvarno rade sve što mogu. Namiruju stoku, tjeraju stoku na pašu. Vole to raditi", nastavlja.

A djece je troje, brat i dvije sestre. Mihajla smo sreli kako čuva ovce i sa svojih devet godina radi posao i čuva ih kao odrastao.

"Istjeram ih i čuvam ih da ne odu u štetu. Kasnije ih vratim kući", sramežljivo kaže Mihajlo.

Najmlađa Jovana, mezimica obitelji Kisjelica, vraća ljude u neka stara vremena kada su djevojčice bez straha čuvale stoku, a na livadama učile i završavale škole.

"Ja najviše gonim krave s tatom. Njemu najviše pomažem", kaže osmogodišnja Jovana.

Ova djeca pripadaju manjini koja dane provodi u prirodi, na zraku, a ne, kao što je to danas običaj, ispred televizora i mobilnih telefona. Pored financijske dobrobiti, zdrave hrane i zdravog okruženja, mlade Kisjelice uče još jednu važnu životnu lekciju. Da je rad stvorio čovjeka i da su na najispravnijem putu ka samostalnosti i odrastanju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.