OBILNE PADALINE I MOGUĆNOST POPLAVA Za Hercegovinu izdano narančasto upozorenje

Kiša u Mostaru
Hercegovina.info

Uslijed obilnih padalina na području Hercegovine na snazi je narančasto upozorenje, dok je iz istih razloga na području Krajine, sjeverozapadne, sjeveroistočne i centralne Bosne na snazi žuti meteoalarm. Istovremeno žuti meteoalarm je na snazi na području jugozapadne i jugoistočne Bosne zbog vjetra, a u istočnoj Bosni zbog grmljavine.

Tako se na području mostarske regije prognoziraju udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat uz očekivanu količinu padalina između 30 i 50, lokalno na sjeveru i sjeverozapadu regije do 90 litara po metru kvadratnom, a najavljuje se i grmljavina.

Slično stanje i u trebinjskoj regiji gdje se očekuje između 40 do 60 milimetara kiše, a u zonama jačih pljuskova ponegdje i preko 80 milimetara kiše po metru kvadratnom, uz udare vjetra između 40 i 60 kilometara na sat i grmljavinu.

"Poduzmite mjere opreza i pratite aktualnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i prometnih mreža su moguće. Poremećaj u snabdijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje s grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće", upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na području livanjske regije očekuju se udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat, dok je očekivana količina padalina između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom.

Istovremeno na fočanskom području očekuje se jak do olujni vjetar, udara od 40 do 70 kilometara na sat, kao i 20 do 50 milimetara kiše po metru kvadratnom, a pljuskove će pratiti i grmljavina. Iz tih razloga na ovim područjima na snazi je žuti meteoalarm.

Na području bihaćke regije prognozira se očekivana količina padalina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, na području sarajevske regije očekivana količina padalina je također između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom uz grmljavinu.

Isto stanje je na prostoru tuzlanske regije gdje je očekivana količina padalina između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom, uz mogućnost grmljavine, dok se na prostoru banjolučke regije očekuje od 20 40 milimetara kiše i to na zapadu regije, a pljuskovi će biti praćeni grmljavinom.

I na prostoru prijedorskog područja očekuje se više od 20 milimetara kiše na zapadu regije, a pljuskovi će biti praćeni grmljavinom.

Istovremeno na području višegradske regije očekuju se pljuskovi s grmljavinom.

Na svim ovim područjima na snazi je žuti meteoalarm.

Vremenska prognoza

U Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme s kišom. Obilnije padaline na području Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 13, na jugu zemlje do 16 stupnjeva Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19 stupnjeva Celzijusa.

U Sarajevu oblačno vrijeme s kišom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 11 stupnjevi Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka oko 16 stupnjevi Celzijusa.

Stanje na cestama

Iz BIHAMK-a apeliraju na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Vozači se pozivaju da drže odstojanje između vozila i izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog redovnog servisiranja tunela Grab, 25. novembar i Vis za promet se zatvara dionica autoputa A-1 smjer Tarčin-Lepenica. Prometovat će se dvosmjerno, desnom stranom autoputa, uz postavljenu privremenu prometnu signalizaciju do okončanja radova.

Na dionici magistralnog puta M-17 Jablanica-Mostar (na lokalitetu Donja Jablanica) danas će se ponovo prometovati, usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) promet je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacijskih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 s R-473), a vozila prometuju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prijelazima promet putničkih vozila protječe uz obvezna kratkotrajna zadržavanja.