Obilježeno 150 godina samostana u Gučoj Gori

samostan, guca gora
Središnji dio obilježavanja tog velikog jubileja bio je dvodnevni simpozij koji je okupio brojne uglednike iz raznih oblasti života i rada od franjevaca, povjesničara, sveučilišnih profesora do etnologa iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Njemačke.

Obrađene su mnoge zanimljive teme koje govore o počecima katoličanstva i dolaska franjevaca u Lašvansku dolinu, o gradnji lašvanskog i gučogorskog samostana, o "translatio sedis" i uspostavi novog konfesionalnog identiteta u srednjovjekovnoj Bosni. 

Bilo je stručno-povijesne riječi o velikanima franjevačkog reda, povijesnom kulturno-umjetničkom bogatstvu, ali i rušilačkim najezdama na župu Guča Gora i Franjevački samostan u Drugom svjetskom te u proteklom ratu. 

Govorilo se i analiziralo o refleksiji franjevačkog pastoralnog djelovanja u vjeri puka, o štovanju sv. Franje u tradiciji bosanskih franjevaca te o stećcima gučogorskog kraja, kulturno-umjetničkim društvima Lašvanske doline, o pučkim običajima, tradiciji nakita Hrvata Lašvanske doline i drugom.

Predsjednik organizacijskog odbora fra Velimir Valjan kazao je kako su se na simpozij odazvali eminentni stručnjaci iz raznih područja koji su iznijeli niz novih podataka, faktografa, a koji su dodatno osvijetlili povijest tog samostana i mnogo toga vezanog uz franjevce. 

"Rasvijetljeni su i 'pročišćeni' i neki značajni povijesni, teološki, etnografski, obrazovni izvori na kojima će se ljudi ovoga kraja i stručnjaci, naravno, duhovno i faktografski ubuduće napajati, hraniti"
, kazao je fra Velimir.

Istaknuo je kako se ne smiju zaboraviti velikani djelima vezani uz gučogorski samostan i lašvanski kraj, a prvenstveno biskupa fra Marijana Šunjića i fra Jaku Baltića, graditelje samostana, ali i mnoge druge. 

U okviru svečanosti obilježavanja 150. obljetnice samostana, 
predstavljena je i monografija "Guča Gora", urednika fra Velimira Valjana i Ivana Lovrenovića te knjiga "Fra Marijan Šunjić", autora pokojnog fra Antuna Kneževića i priređivača fra Ladislava Fišića. 

Promovirana je i poštanska marka HP-a Mostar, a filatelisti iz Travnika napravili su prigodan pečat. 

Održana je svečana akademija uz sudjelovanje domaćih KUD-ova i pojedinaca. 

Gvardijan fra Zoran Livančić kazao je kako će biti tiskan zbornik radova simpozija u Gučoj Gori.