Obaramo teze Haaškog tužiteljstva o Herceg Bosni

Nika Pinter

... da vrati 2,8 milijuna eura potrošenih za njegovu obranu, a nakon toga ponovno dobio odvjetnički tim, vrlo se dobro drži i spreman je aktivno sudjelovati u pripremi žalbe kojom se obaraju ključne teze Haaškog tužiteljstva o ulozi Herceg Bosne.

Njegova odvjetnica Nika Pinter u razgovoru za Dnevni list ističe kako su i više nego zadovoljni generalovim radom na pripremi žalbe, pogotovo jer Praljak apsolutno vlada svim činjenicama relevantnim za ukupno djelovanje HVO-a te će njegovo ogromno znanje dobro doći u drugostupanjskom postupku u predmetu ‘Prlić i ostali’.

Aktivno sudjeluje
Podsjećamo, nakon prvostupanjske presude u svibnju prošle godine, odvjetnički timovi šest nepravomoćno osuđenih čekali su praktično godinu dana na prijevod presude te je tek s prvim danima kolovoza započeo i pravi posao; prvo u formi najave žalbe, a nakon toga i pisanja iste. U tom kontekstu Pinter je objasnila kako je vrlo dobro što Praljak aktivno sudjeluje u radu, pogotovo jer se radi o izuzetno složenom predmetu, gdje je generalovo znanje u nekim stvarima izuzetno važno.

- On je neuništiv, poručuje Pinter, koja zajedno s timovima obrane drugih nepravomoćno osuđenih uvelike priprema materijale koji se koriste u pisanju žalbe. Međutim, kao i uvijek primjetan je problem nedostatka vremena pa se traži, potvrdila je Pinter, produženje roka za dovršetak žalbe koji sada iznosi 75 dana. Obrana generala Praljka je pritom u pomalo specifičnoj situaciji budući da odvjetnici jedno vrijeme nisu uopće bili uključeni u predmet te je stoga potrebno dodatno vrijeme za uhodavanje.

Obaranje teza

U konačnici, naglasila je Pinter, obrane svih bivših dužnosnika Herceg Bosne i HVO-a traže još dva mjeseca za dovršetak ovog opsežnog posla. Kada je pak u pitanju sadržaj same žalbe, Pinter za sada ne želi otkrivati sve detalje, no napomenula je kako ona ide u smjeru obaranja svih ključnih teza Haaškog tužiteljstva. A glavna od njih je ona o postojanju udruženog zločinačkog pothvata te se ide na dokazivanje kako u Herceg Bosni nije bilo planskog etničkog čišćenja.

Omogućili mu branitelje

Praljak je prvo otkazao punomoć svojim braniteljima, a zbog komplikacija koje su se pojavile, odnosno zbog činjenice da je namjeravao raditi sam na žalbi (pri čemu ne poznaje engleski i francuski jezik), on je zatražio izdvajanje svog slučaja iz žalbenog postupka protiv ostale petorice. Međutim, žalbeni suci su uzeli u obzir da Praljak nema pravnog iskustva, što je i sam isticao više puta, kao i činjenicu da se radi o izuzetno kompleksnom prvostupanjskom postupku.

Haaški sud je stoga nešto više od godinu dana otkako je obustavio plaćanje obrane bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a ponovno za braniteljice imenovao odvjetnice Niku Pinter i Natašu Fauveau-Ivanović.