O STOŽERU Odluke prepisivali, kretanje van prebivališta nije bilo u redu

Stožer HNŽ
hercegovina.info

Pitali smo Mostarce što misle o radu Stožera HNŽ-a i mjerama koje su donosili tijekom pandemije koronavirusa. Stajališta su podijeljena. Neke od mjera podržavaju, a neke ipak ne. Evo što su nam rekli.

“S aspekta sigurnosti, donesene mjere sigurno su znatno doprinijele manjem broju oboljelih, ali postoje različita tumačenja je li to bilo kršenje ljudskih prava. Što se mene tiče, sklonija sam mišljenju da je ove mjere trebalo donijeti poznajući našu sredinu, ali bez obzira na sve najgore je biti bolestan“, kazala je pravnica u Gradskoj upravi Grada Mostara Sanja Vašiček. Stajališta je da zabrana izlazaka izvan mjesta prebivališta nije bila u redu, i nije bila potrebna, a što se tiče ostalih mjera ona ih podržava.

Kada je u pitanju informiranje u vrijeme koronavirusa, ističe da se ne može reći da „nismo informirani niti bilo što, ali u svakom slučaju znamo mi svi tu dobro da tu nema prave informacije“,.

 “Pretjerane su mjere bile, struka se nije pitala. Što će policijski sat u osam sati kada ništa ne radi, u 16 sati poslijepodne nema nikoga na cesti, a oni uvode policijski sat. Ne daj Bože ako je nešto hitno nekom trebalo, ne mogu izaći zbog te odluke. To je pretjerano bilo, kao i odluka da se ne možemo kretati među županijama. Ima puno ljudi koji rade ovdje, a živi u Širokom i oni su morali izvaditi propusnicu. Napravili su veliku strku među ljudima, jednostavno nije razmišljeno o svim faktorima situacije”, rekao je Ivo Čuljak zaposlenik u jednoj privatnoj tvrtci te dodao:

 

“Svatko gleda da spasi radnike, a država ovdje ne stoji iza radnika. Konkretno u firmi gdje radim nisu nam dali ništa od kako ne radimo. Sada će nas dati na biro i što ćemo onda? Dobivaš 970 KM od biroa, a šest godina sam radio u toj firmi.”

Zaključuje kako je ovo čista patnja te kako u ovakvoj situaciji ne da ti se umrijeti, a ni živjeti.

Ne donose oni sami svoje odluke, nego prepisuju iz regije, to se vidi iz aviona. Sačekaju da vide što će oni donijeti pa onda prepišu. Ja mislim da nemaju konkretno svoje odluke. Nema koristi od mjera, da i nisu uvodili ove mjere vjerujem kako razlike ne bi bilo. Mednicinska struka se nije ništa pitala, a i ovi medicinari što izađu na press, vjerojatno im oni kažu što će reći”, rekao je Ivan Kordić, koji radi u uslužnoj djelatnosti.

Kako vrijeme odmiče, Mostarci pokazuju sve više nezadovoljstva radom nadležnih za vrijeme epidemije. Oni koji su bili zatvoreni u županijski karanten na Ortiješu najavljuju i tužbe. Čeka se i odluka Ustavnog suda vezano za kretanje mimo mjesta prebivališta, po apelaciji Hrvatske republikanske stranke.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.