O SIGURNOSTI Neizbor komesara ugrožava Mostarce, policajci siledžije vraćeni na posao, vijećnike pljačkaju...

pucnjava, Mario Kordić, sigurnosna situacija, Mostar, paljevina, pucnjava, Dragan Jelonjić, Mostar, sigurnosno stanje, sigurnost, Mostar, gradsko vijeće, Mostar, policija, dubrovačka ulica
Hercegovina.info

Gradsko vijeće Mostara raspravlja o sigurnosti u gradu na Neretvi, gdje kolotečinu remete pucnjave, eksplozije, a izgleda i buka. Mostarski vijećnici misle da u Mostaru nije baš sigurno kako su pročitali iz policijskog izvješća, a složni su da policiju najviše koče politički problemi, neimenovanje komesara, te traže pojačanu nazočnost policije u gradu. Gradsko vijeće u tom smjeru usvojilo je i zaključke, te će ih poslati policiji. 

„Jasno je šta je problem MUP-a HNŽ. To je što nema prvog čovjeka. Policijska stanica koja je najveća u BiH trpi zbog toga. Obezglavljeni su i jasno je da moramo doći do imenovanja policijskog komesara. 230 pripadnika nedostaje, 50 njih je stvorilo uvjete za mirovinu ali ne mogu otići, jer nema tko da im potpiše rješenje. Nema prvostupanjske ni drugostupanjske komisije, nema odbora za žalbe. I policajci za koje su rekli da su suspendirani nisu suspendirani zbog premlaćivanja Mostarca, jer nema komisija koje sam pobrojao. Bili su na odmoru dva tjedna i vjerovatno su se vratili na posao“, kazao je SDP-ov vijećnik Arman Zalihić poručivši vladajućima u Gradu Mostaru HDZ i SDA da poruče vladajućima u Skupštini HDZ-u i SDA-u da to pitanje konačno riješe.

Slaven Bevanda(HRS) istaknuo je da e bi treabalo ulaziti u političku raspravu oko izbora komesara.

„To nije naša nadležnost. Svjesni smo da to opterećuje rad policije, da policajci rade u teškim uvjetima, ali ima tijelo koje je nadležno. Ono što mene ovdje osobno zanima jeste suradnja policijskih organa sa odjelom inspekcijskih poslova“, kazao je Bevanda koji zagovara bolju i jaču suradnju gradske inspekcije i policije, kako bi inspektori, koji su već doživljavali napade bili zaštićeni.  

Irma Baralija(Naša stranka) upitala je što je to što Grad može učiniti zajedno s policijom da bi se sgirnost u gradu poboljšala.

„Trubimo već godinama kolike su posljedice obezglavljenosti policije. Voljela bi da se mi stavimo na raspolaganje policijskim stukturama da vidimo kako možemo pomoći. Je li to možda formiranje koordinacijskog tijela između MUP-a i Gradskog vijeća. Treba li se kupiti 50 novih kamera da poboljšamo sigurnost? Da nam se dostavi spisak stvari koje možemo uraditi da poboljšamo sigurnost“, kazala je Baralija.

SDA-ov Mirza Drežnjak istaknuo je da ne treba ulaziti u politiku i izbor komesara, te da je to političko pitanje.

Kazao je da se ne slažu da je situacija u gradu stabilna, ako ima porast i prometnih nezgoda, i kaznenih djela i djela iz oblasti javnog reda i mira. Podsjetio je i na nedavno oplačkanu vijećnicu PMP-a u Starom gradu, te zatražio kadrovsko pojačanje mostarske policije i njihovu nazočnost i u Starom gradu i na drugim točkama gdje je više ljudi.

Antonio Zelenika(HDZ BiH) istaknuo je da kada su u pitanju navijački neredi u Mostaru nije dovoljno govoriti o jednom datumu.

„Imamo 4 velika navijačka nereda, 2-2 – neriješeno. Svi su bili kritični. Imamo problem sigurnosni u gradu, no može se i van policije puno raditi na tome. Nama bi trebao lokalni kvartovski policajac biti rado viđen gost u kvartu-pozornik“, istaknuo je Zelenika. Dodao je da je i on čuo da su policajci koji su premlatili Mostarca vraćeni na posao, i navodno čuvaju neka vozila na Bišću polju.

Između ostalog, istaknuo je da je kriminalno leglo u Mostaru kod kuće. „Imali smo paljevinu u sred bijela dana, neću reći tko je napadnut, ali mislim da vas puno zna“, istaknuo je Zelenika dodavši da je problem nedostajući kadar. Vijećnica Naše stranke Boška Ćavar žalila se na buku.

„Veliki broj me zvao zbog preglasne glazbe. Imam sreću, odnosno nesreću da stanujem iznad jednog kafića u kojem glazba prelazi 200 decibela, a znamo da je 60 dozvoljeno, plus 200 gostiju. Možete zamisliti kako izgleda život nas koji živimo tu. Zanima me zašto nema pozornika na ulicama. Zašto kad zovem policiju i tražim da se izmjeri buke, u inspekciji su mi također rekli da ni oni nemaju mjerač buke pa me zanima tko može pomoći građanima, kada je buka u pitanju i komu se građani mogu javiti, ako u ponoć ne mogu otvoriti svoje prozore da udahnu zraka“, upitala je Ćavar.

Ispred mostarske policije nitko nije došao na sjednicu GV Mostara.

Iz policije su vijećnicima poručili da će sukladno Zakonu o unutarnjim poslovima HNŽ-a ministarstvo na zahtjev Gradskog vijeća, gradonačelnika, općinskog vijeća ili načelnika općine podnijeti izvješće, informaciju i druge podatke o stanju i problemima u onim područjima koja spadaju u mjerodavnost Ministarstva, a što su oni već učinili 10. svibnja. Ukratko, zakon ih ne obvezuje na usmena izvješća. U smjeru rasprave o stanju sigurnosti u Gradu Mostaru, odnosno stajališta vijećnika usvojeni su i zaključci koji će biti dostavljeni PU Mostar. Prvi je da Vijeće ne može prihvatiti da je "situacija u Mostaru složena, ali stabilna i zadovoljavajuća", budući da se iz analize informacije koja je dostavljena vijećnicima može vidjeti da je postak kaznenih djela, prometnih nezgoda, remećenja javnog reda i mira u porastu. Uputili su inicijativu MUP-u HNŽ-a da se poduzmu mjere i radnje radi procesurianja organizatora huliganskih divljanja po gradu...