O OVOME SE PRIČA Ustavni sudac o jazavčaru, grizliju, koroni i stožernicima

Koronavirus
Ilustracija

Virus SARS-Cov-2 je, nedvojbeno, opasan virus, ali srećom, beskrajno manje opasan od nekih drugih virusa, tvrdi ustavni sudac

Ustavni sudac Andrej Abramović u izdvojenom mišljenju, koje je na Twitteru objavila novinarka N1 Nataša Božić, objasnio je što zajedničko imaju jazavčar, medvjed grizli, ebola, Covid-19, Stožer civilne zaštite i Ustavni sud.

"Jazavčar ima 10 kg, a grizli medvjed  500 kg tj. teži je 50 puta. Oba mogu ugristi čovjeka, i sigurno nitko ne želi biti ugrizen. Ali je neobično imati spremne sve mjere za obranu od grizli medvjeda, a onda - kao nužne - tražiti neke hitne nove mjere kad se pojavi jazavčar. 

Virus SARS-Cov-2 je, nedvojbeno, opasan virus, ali srećom, beskrajno manje opasan od nekih drugih virusa za koje već imamo pravilo ponašanja. 

Teško se oteti dojmu da se najprije (da citiram Majakovskog) iz muhe napravilo slona, da bi se potom prodavalo slonovaču. 

Nepotrebnost Stožera, međutim, nije najveći problem. Nije to čak niti njegova politiziranost. Prvi problem je to što je sa Stožerom uspostavljeno tijelo opće nadležnosti, svojevrsni passepartout, koje se miješa u zakone i popise sviju vrsta što već kao pravna norma ima ozbiljnu manu, budući da načelo ustavnosti i zakonitosti traži da norma bude jasna i predvidiva adresatima, a što norma s općim okvirnim ovlastima nikako ne može biti", navodi se u izdvojenom mišljenju suca Abramovića, objavio je Jutarnji list.