O 'MOLITVI' MAJKE U SABORU RH Orešković: "Dokumentacija pokazuje da su djeca bila iskrena i da ne lažu, međutim sustav ih nije zaštitio"

Hrvatski Sabor
Ilustracija/Hrvatski Sabor

Na jučerašnjoj sjednici Hrvatskog sabora jučer je bilo riječi o slučaju “Molitva majke” iz Mostara, gdje je majka s dvije djevojčice našla u RH, a povod je bila uredba o haškoj konvenciji o otmici djece. U ime Kluba zeleno - lijevog bloka govorila je o njima prvo Sandra Benčić, pa se nadovezala i Dalija Orešković, ispred Kluba zastupnika Centra i GLAS-a. 

“Želim naglasiti jednu bitnu problematiku koju imamo u priznavanju međunarodnih odluka u bračnim sporovima, kao i pitanja koja se tiču međunarodnih odluka o djeci. To su pitanja koja su vezana za valorizaciju, priznanje sudskih odluka, ali I odluka drugih nadležnih tijela kada se radi o djeci koja su bila žrtve nasilja jednog od roditelja, i kada se radi o roditelju koji je bio žrtva nasilja. Mi trenutačno u Hrvatskoj imamo otvoren jedan slučaj koji je izuzetno težak i u kojem imamo upravo ovu situaciju da se radi o djeci za koju je nekoliko institucija utvrdilo da su žrtve nasilja, da su bile zlostavljane od svog oca, da je njihova majka, s obzirom da ima dvojno državljanstvo došla s njima ovdje u Hrvatsku i da se zaprvo traži ovrha nad djecom”, kazala je Benčić. Istaknula je da ovo nije jedini slučaj, a da ih može biti još s obzirom na sporazume o dvojnom državljanstvu koje Hrvatska ima. 

“Želim naglasiti da nam je jasno da je ovo uredba, da mora ići direktno u provedbu na način na koji je opisana. Međutim, moramo imati jače mehanizme preispitivanja odluka, aktivnije uloge centara za socijalnu skrb, aktivnije uloge drugih aktera u procjenama i primjenama ovih pravila kada se radi o slučaju zlostavljanja žena i djeca. 

Uključila se potom i Dalija Orešković, ispred Kluba zastupnika Centra i GLAS-a. 
“Neće ova uredba, koliko god dobro sročena bila garantirati provedbu bilo kojeg prava jer je ovo samo dogovor na razini EU kako ćemo prerasporediti nadležnosti  između pojedinih država članica. Svako pojedino pravo će osgurati ili neće osigurati onaj sudac kojem slučaj dođe u rad. Ništa me toliko ne boli kao izgovaranje rečenice da unaprijed treba sažalijevati onog kojem je grah tako pao da od svih država članica o njegovoj sudbini mora odlučivati hrvatsko pravosuđe. Pogotovo to boli kada su u pitanju djeca. Dakle, nama svima su puna usta izgovaranja te rečenice ‘najbolji interes djeteta’. Stalno ponavljamo takve floskule I takve fraze, a zapravo nigdje nema djeteta u javnim politikama, nigdje u njihovom kreiranju, a niti u provedbama. Dijete koristimo tek kao termin, a kao osobu kojoj pravni sustav pruža zaštitu”, kazala je Orešković. 

Kazala je da se mišljenje djeteta u postupcima traži tek reda-radi, a često je žrtva prepucavanja roditelja, žrtva iživljavanja sustava i kojekakvih stručnih analiza vrlo često financijski roditeljem koji eknomski, društveno I politički bolje stoji.   

“To je RH. Štiti moćnike i putem svojih institucija utječe na definiranje što je najbolji interes djeteta. Tako se događaju i ovi slučajevi o kojima su govorile koligice prije mene, a gdje imamo dvije djevojčice, dobi mojih kćeriju, a koje tvrde da su bile seksualno zlostavljane, a čija medicinska i druga dokumentacija isto potvrđuje da su djeca bila iskrena i da ne lažu. Međutim, sustav im nije omogućio zaštitu. Sustav je omogućio loptanje, pa čak i manipuliranje odredbama međunarodnog prava”, kazala je Orešković dodavši da je riječ o hrvatskim državljankama, jer i majka i djevojčice imaju hrvatsko državljanstvo. Dodala je da njih tri nemaju zaštitu koju trebaju imati, te upitala čemu služe uredbe tipa one koja se našla na jučerašnjoj sjednici Sabora RH. 

Zastupnice su pisale Ustavnom sudu RH oko majke i djece iz Mostara još u listopadu. Radi se o predmetu zbog kojih su stotine Mostaraca izašle na ulice i ostavljale plišane igračke pred Centrom za socijalni rad. Prethodno je majka u anonimnim pismima objavila nasilje. Tvrdila je da je bivši suprug seksualno zlostavljao kćer, a fizički nju, čak i dok je bila trudna. Otac koji putem pravnih zastupnika traži izručenje, također putem pravnih zastupnika istupao je u javnost, gdje su tvrdili da je majka manipulativna i da je djecu nagovorila da ponavljaju ono što se zapravo nije ni dogodilo. 

Majka već neko vrijeme živi u Zagrebu, dok je otac u Mostaru. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.