O DODIKU NI SLOVA HDZ zabrinut zbog postupaka SDA oko mise

zgrada hdz bih

Međunarodni tajnik HDZ-a BiH mr. Josip Brkić pisao je mr. Antoniu Lopezu – Isturizu, glavnom tajniku Europske pučke stranke (EPP), priopćili su iz HDZ-a BiH.


Međunarodni tajnik HDZ-a BiH u pismu se osvrnuo se događanja i održanu misu u Sarajevu 16. svibnja za nevino stradale žrtve križnog puta u Blaiburgu te reakcije koje su uslijedile nakon toga.


Brkić se pozvao na usvojenu Rezoluciju Europskog parlamenta o 80-oj godišnjici početka II. Svijetkog rata i njene važnosti za Europsko sjećanje i budućnost. Podsjetio je da se sjećanje na tragičnu prošlost mora održati živim, kako bi se odala počast žrtvama, osudili počinitelji i pripremio teren za pomirenje, bazirano na istini i sjećanju.


Međunarodni tajnik HDZ-a BiH izrazio je zabrinutost zbog pojedinih postupaka dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA), posebno otvorenog poziva za otkazivanje mise. Kako je i sam kardinal Puljić kazao, od njega je gradonačelnik Sarajeva tražio da odustane od mise za žrtve Bleiburga, te je dobijao i razne prijetnje.


„Takve akcije ne doprinose povjerenju i međusobnom razumjevanju, dijalogu i miru među narodima u BiH, niti doprinose jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH, što je u skladu s našim Ustavom, već naprotiv, kreiraju tenzije, nesigurnost i zabrinutosti“, naglasio je Josip Brkić međunarodni tajnik HDZ-a BiH.


U svom pismu Brkić je istakao da je BiH uvijek bila mjesto stjecište, kultura, jezika i religija. No, zadnji događaji potkopavaju otvorenost društva za vjerske slobode, toleranciju i međusobno uvažavanje.
Međunarodni tajnik HDZ-a BiH zamolio je glavnog tajnika EPP-a da o stavovima i zabrinutošću HDZ-a BiH, upozna politička tijela EPP-a u Bruxellesu, priopćili su iz HDZ-a BiH, koji još uvijek nije reagirao vezano za Dodikovu izjavu da je u Bleiburgu trebalo sve pobiti.