NULTA TOLERANCIJA NA NASILJE Građani se okupili na mirnim prosvjedima ispred Zavoda u Pazariću

Prosvjed ispred Zavoda u Pazariću
N1

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine, organizira mirno okupljanje ispred Zavoda Pazarić danas u 15 sati, a građani su već pristigli na lokaciju, javila je reporterka N1.

“Pozivamo sve osobe sa invaliditetom, kao i sve građane koji žele da iskažu solidarnost sa nama, da prisustvuju ovom skupu. Želimo da svojim prisustvom iskažemo podršku svim osobama koje borave u Zavodu i njihovim obiteljima, kao i svim časnim i požrtvovanim zaposlenicima koji svoj posao rade profesionalno i sa puno empatije”, naveli su u ranijem priopćenju za javnost.

Adnan Dervišević ispred Unije osoba i organizacije osoba s invaliditetom FBiH danas je kazao da do kraja sljedećeg tjedna očekuje da rukovodstvo zavoda podnese ostavku.

"Glavni naš zahtjev je smjena direktora, zahtjev Vladi FBiH da smjeni trenutno rukovodstvo i da poduzmu kratkoročne mjere, tražit ćemo tematsku sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će tema biti problemi osoba s invaliditetom. Tražit ćemo zaštitu novinara i zaposlenika koji je snimio videosnimku, čvrsto stojimo da ove osobe zviždači ne smiju biti kažnjeni iako FBiH nema zakon o zaštiti zviždača, a ministar Delić je govorio o tome kako i njih treba procesuirati", kazao je Vahidin Nurkić.

“Želimo poslati poruku da naše društvo i institucije moraju imati nultu toleranciju na bilo kakav oblik nasilja i da počinitelji istog moraju biti adekvatno sankcionirani. Otkaz jednoj zaposlenici nije rješenje problema. Mjesecima tražimo smjenu direktora Zavoda, kojeg smatramo odgovornim za događanja u koja je javnost imala uvid. Reakcija nadležnih je izostala”, dodaju iz Unije.

Dodali su da će ponoviti ranije izrečene zahtjeve o kojima se Vlada FBiH i dalje nije očitovala i poručuju:

“Molimo sve koji planiraju doći na skup, da ne nose i ne upotrebljavaju bilo kakve zviždaljke, vuvuzele, sirene ili bilo koje druge uređaje koji proizvode zvuk!!! Ne želimo da na bilo kakav način uznemirujemo korisnike u Zavodu Pazarić. Želimo miran i dostojanstven skup na kojem ćemo pokazati čitavoj zajednici da smo vidljivi, da smo ujedinjeni, da smo spremni da savladamo sve izazove koji su pred nama i da istrajemo u borbi za prava osoba sa invaliditetom!!!”, zaključili su u priopćenju.