NOVOST U FBIH Stiže zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima

Pušenje kafić
Ilustracija

Od 20. svibnja ove godine na snagu stupa Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Zakon je izglasovan u ožujku 2022. godine, a predsjednik FBiH Marinko Čavara ga je potpisao 18. svibnja 2022. godine.

"Ovaj zakon se počinje primjenjivati godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona", navedeno je. To znači da je kraj svibnja razdoblje početka primjene zakona koji je podigao mnogo prašine u bh. društvu. Iz Udruženja PROI, koje se zalagalo za zabranu pušenja, za Klix su pojasnili ono što nas očekuje za tri mjeseca.

"U svibnju stupa na snagu dio zakona za fizičke osobe, a za ugostiteljske objekte i industriju ostaje razdoblje prilagođavanja od još šest mjeseci. Bit će upozoravanje, ali neće biti kažnjavanja dok se ne uspostave svi dodatni podzakonski akti", rekla je Jasmina Čekrić koja je i član Federalne komisije za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Podzakonski akti podrazumijevaju i uvjete za posebne prostorije za puštenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Zakon kaže i da će obaveze za fizičke osobe nastupiti sa danom početka primjene ovog zakona, a to je kraj svibnja 2023. godine, dok ustanove, poduzeća i druge pravne osobe dužni su svoja akta uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona (studeni 2023.).

U praksi to znači da će ugostitelj tijekom razdoblja prilagodbe moći upozoriti gosta o zabrani pušenja i eventualno odbiti da ga usluži ukoliko gost bude insistirao na cigareti u unutrašnjosti objekta.

"Kazne propisane ovim zakonom počet će se naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona", navodi se u zakonu.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić rekao je za Klix da je ogorčen ovim zakonom jer se primjenjuje samo u jednom dijelu BiH i da je protivan europskim pravilima.

Nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i županijski organi za inspekcijske poslove. Zakon se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule...) za pušenje, uključujući elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje.

Kako je navedeno u zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaknuti znak 'zabranjeno pušenje', a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju.

Zakon je predvidio i izuzetke od ove zabrane pa će tako pušenje cigareta biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju. Pušenje će biti dozvoljeno u zračnim lukama i to u posebnom prostoru, ali o tome odluku donosi direktor zračne luke.