NOVO PRAVILO Građani BiH u EU sa samo dvije kutije cigareta

NOVO PRAVILO Građani BiH u EU sa samo dvije kutije cigareta
Hercegovina.info

Pri ulasku u Europsku uniju, ako ne žele platiti namete bh. građani mogu prenijeti samo dvije kutije cigareta, umjesto deset, kako je to bila praksa.

Novo pravilo izazvalo je val nezadovoljstva među pušačima iz BiH koji rade u zapadnoeuropskim zemljama. Iz Carinske uprave Hrvatske je za “Nezavisne novine” potvrđeno da su izmjene propisa o unosu akciznih duhanskih proizvoda u osobnom prtljagu putnika stupile na snagu 1. siječnja  2021. godine, a odnose se na one koji putuju iz trećih zemalja, gdje spada i BiH.

“Od tog datuma pri unosu robe u carinsko područje EU u osobnom prtljagu putnika oslobađanje od uvoznih davanja odnosi se na sljedeće količine duhanskih trošarinskih proizvoda: 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama novih duhanskih proizvoda”, precizirali su iz Carinske uprave Hrvatske.

Dakle, te količine je moguće unijeti bez plaćanja dodatnih troškova (carina, PDV, akciza).

Do 31. prosinca 2020. godine pri ulasku u EU oslobađanje od uvoznih davanja odnosilo se na 200 cigareta (odnosno 10 kutija tj. jednu šteku).