NOVO OTKRIĆE U AFERI 'PRISLUŠKIVANJE' Debevec naredio tajnici uništavanje spisa, Osmica dijelio počasne iskaznice OSA-e

debevec osmica

Tužiteljstvo BiH proširilo je istragu protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, saznaje Istraga.ba. Istraga je proširena nekoliko dana prije nego što je istekao jednomjesečni pritvor, što znači da će Tužilteljstvo tražiti produženje pritvora za još dva mjeseca.

Osmica dodijelio iskaznicu OSA-e Denisu Stojniću

Osim zbog prisluškivanja tri broja (službeni broj telefona Suda BiH i brojevi telefona dvojice istražitelja Tužiteljstva BiH), bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić je, kako saznajemo, sada osumnjičen i da je nezakonito davao tri počasne iskaznice OSA-e. U pitanju su iskaznice izdane direktoru Ureda za borbu protiv korupcije Županije Sarajevo Erduanu Kafedžiću, bivšem tajniku Ministarstva vanjskih poslova BiH Adiju Hadžikapetanoviću (preminuo) i sarajevskom “ugostitelju” Denisu Stojniću.

Počasne iskaznice nemaju nikakav operativni značaj, no Tužiteljstvo sada provjerava da je li prekršena procedura prilikom dodjele ovih iskaznica OSA-e.

Još dva mjeseca pritvora?

Suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca Tužiteljstvo BiH sada dodatno sumnjiči i za uništavanje šezdesetak akata Suda BiH koji bi se mogli dovesti u vezu sa naredbama za prisluškivanje. Debevec je, oprema sumnjama Tužiteljstva BiH, angažirao svoju tajnicu da uništi ili prikrije dio dokumentacije.

Podsjetimo, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić su uhićeni 19. prosinca prošle godine. Prilikom obrazlaganja prijedloga za određivanje jednomjesečnog pritvora postupajuća tužiteljica Bojana Jolović je navela da sumnja da su Debevec i Mehmedagić nezakonito prisluškivali službeni broj Suda BiH kojeg su koristile dežurni suci za prethodni postupak i dva broja istražitelja Tužiteljstva BiH.

“Iz iskaza svjedoka je evidentno da u vezi predmeta OSA-e koji se vezuje za sudski broj Su-03-10-6/20 da je zakonska procedura bila zadovoljena tako što je bila formirana tzv. zatvorena operacija, odnosno operacija čiji dokumenti odnosno informacije proistekle iz iste nisu ušle u analitičke fondove. Ta operacija je podrazumijevala primjenu određenih mjera za koje je bilo potrebno sudsko ovlaštenje, te je u više navrata produžavana na osnovu Naloga Suda BiH”, navedeno je u jednom od dokumenata Tužiteljstva BIH.

Telefoni predsjednika Suda još nisu otključani

Dakle, evidentno je da je predsjednik Suda BiH izdavao naredbe za praćenje određenih telefonskih brojeva i da je OSA postupala u skladu sa naredbama koje je, u skladu sa Zakonom o OSA-i, izdavao predsjednik Suda BiH. Međutim, sumnju u zakonitost tih postupaka unosi činjenica da je dio prateće dokumentacije koja se odnosi na prisluškivanje tih telefonskih komunikacija uništen, odnosno da je nestao.

Prilikom privođenja Debeveca i Mehmedagića od njih su oduzeta ukupno četiri telefona. Jedan telefon je pripadao bivšem direktoru OSA-e-. On je, kako saznaje Istraga forenzičarima SIPA-e dao pristupne kodove, ali u samom telefonu nije pronađeno ništa. Kada su u pitanju tri telefona suspendiranog predsjednika Suda BiH Rankia Debeveca oni nisu otključani. U pitanju su dva iPhone-a i jedan Samsung.