VIDEO  Novinar u BiH pisao o silovanju, pa ga priveli. Održan prosvjed protiv policije

Prosvjed novinara Banja Luka
Screenshot

Veća skupina novinara okupila se danas u Banjoj Luci na prosvjedu ispred policijske uprave organiziranom zbog toga što je policija dan ranije privela i ispitivala njihovog kolegu zbog objavljivanja tajnih podataka o istrazi koja je u tijeku.

Nikola Morača koji piše za list "EuroBlic" i jedan portal sa sjedištem u Banjoj Luci morao je jučer doći na saslušanje u policijsku postaju kamo je pozvan jer je u nekoliko tekstova pisao o istrazi slučaja silovanja, uključujući činjenicu da osumnjičenom za to kazneno djelo nikada nije bio određen pritvor.

Policija tvrdi da je objavio tajne podatke, tražili od novinara da otkrije izvor

U policiji su ocijenili kako je u svojim tekstovima objavio tajne podatke o istrazi te su tražili da im otkrije tko mu je bio izvor informacija, prenosi Hina.

"Rekao sam im da niti u jednom trenutku ni u jednom tekstu nisam otkrio identitet žrtve. Inicijale osumnjičenog smo otkrili prenoseći priopćenje banjolučkog tužiteljstva", opisao je Morača što se zbivalo tijekom ispitivanja na koje je došao u pratnji odvjetnika. 

U policiji Moračnim pojašnjenjem nisu bili zadovoljni pa su novinaru kazali kako ga od sada tretiraju kao osobu osumnjičenu za odavanje službene tajne te su mu oduzeli službeni mobilni telefon a Morača sve to vidi u svjetlu izjave policijskih istražitelja koji su mu kazali kako je "došlo vrijeme da mu stanu u kraj".

Novinari izašli na prosvjed, postupak policije osudio i gradonačelnik

Novinari koji su se okupili na subotnjim prosvjedima upozorili su da se radi o neprihvatljivim pritiscima na slobodu medija.

"Prisiljavanje novinara da otkrije izvor je neprimjereno demokratskom društvu a novinar je dužan otktriti izvor samo kad je u pitanju ubojstvo. Na ovaj način stvara se pogodan ambijent za buduće progone novinara", kazao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banje Luke.

Postupke policije osudio je i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković. "Po tko zna koji put nadležnima su krivi oni koji ukažu na probleme a ne oni koji ih prave", napisao je Stanivuković u objavi na društvenim mrežama.

Oglasili se i iz udruženja 'Umbrella'

Udruženje 'Umbrella' koje okuplja 13 istraživačkih neovisnih medija, izražava javni prosvjed, te traži hitno izjašnjenje MUP-a Republike Srpske (RS) i nadležnog tužitelja Gordane Mijatović zbog načina na koji je novinar 'EuroBlica' i 'Srpskainfo' Nikola Morača saslušan danas u Policijskoj upravi (PU) Banja Luka.

Novinar Morača je saslušan u svojstvu osumnjičenog za kazneno djelo 'Povreda tajnosti postupka', a u vezi teksta koji je objavio o slučaju silovanja 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banja Luci za koje je osumnjičen M.K. (19) iz Banje Luke.

Status osumnjičenog, novinar Morača je dobio tek nakon što je dobio status svjedoka, kao i otkrivanje izvora informacija, što predstavlja najozbiljniji pokušaj zastrašivanja i prisile novinara što je u suprotnosti sa Smjernicama za suradnju pilicije sa medijima/medija sa policijom Misije OSCE-a u BiH gdje se navodi da novinari imaju obavezu štititi izbor informacija tijekom ispitivanja i provjera od strane policije.

Posebno zabrinjava činjenica da su policijski službenici, uz suglasnost tužitelja Gordane Mijatović, od novinara Morače oduzeli mobilni telefon, koji je deponiran u Osnovni sud u Banji Luci, a čije oduzimanje može ugroziti kako sigurnost novinara, tako i izvora informacija.

Udruženje 'Umbrella' podsjeća MUP RS da je zaštita novinarskih izvora jedan od osnovnih uvjeta za slobodu medija, te da prema kaznenom zakonodavstvu BiH, međunarodnim instrumentima Vijeća Europe, OSCE i Europske federacije novinara, kao i Kodeksu za tisak i online medije, svi novinari imaju pravo na zaštitu izvora informacija.

Udruženje 'Umbrella' sa svojim članicama stoji solidarno uz novinara Nikolu Moraču, te poručuju da je nedopustivo da se fokus istrage slučaja silovanja 18-godišnjakinje prebacuje na isljeđivanje novinara i traženje informacija o njegovim izvorima.