Novih 48 slučajeva u BiH oboljelih od Covid-19, zabilježen jedan smrtni slučaj

Covid-19
Ilustracija

U bolnicama u Federaciji BiH testirali su 259 uzoraka od čega je bilo 27 pozitivnih dok su u Republici Srpskoj testirali 322 osobe, a pozitivna je bila 21.

Novi slučajevi na području Federacije BiH registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj žišaniji i Kantonu Sarajevo.

U RS-u odnosno u Tesliću zabilježen je i još jedan smrtni slučaj jer je tamo preminula starija žena kod koje je potvrđena zaraza.

Prema mjestu prebivališta, četiri osobe su iz Kostajnice, tri iz Modriče, po dvije iz Doboja, Gradiške, Kotor Varoša, Banje Luke i Čelinca i po jedna iz Prijedora, Kozarske Dubice, Bijeljine i Trebinja.

Iz entitetskih kriznih stožera građanima su uputili nova upozorenja kako je potrebno striktno se pridržavati epidemioloških mjera da bi se kontroliralo širenje zaraze jer se već danima bilježe visoke dvoznamenkaste brojke novozaraženih, prenosi Hina.

U BiH su na snazi ranije odluke kojima je propisana obveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima te održavanje fizičke distance no stižu upozorenja kako bi ponovno mogle biti uvedene dodatne mjere ukoliko broj novozaraženih nastavi rasti sadašnjim tempom.

Od izbijanja epidemije u ožujku u BiH je zaraza koronavirusom potvrđena kod nešto više od 2900 osoba, a umrle su 163 oboljele osobe.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.