NOVI VISOKI PREDSTAVNIK "Nisam ovdje samo da bih gledao što se događa i čekao"

NOVI VISOKI PREDSTAVNIK  "Nisam ovdje samo da bih gledao što se događa i čekao"
Fena

Novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas se susreo s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem, poručivši nakon sastanka da će se uz pomoć međunarodne zajednice BiH vratiti na međunarodnu agendu.  

"Danas sam prvi put službeno u Predsjedništvu i to je bio prvi sastanak na mom rasporedu otkako sam preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH. Obavljat ću ovu dužnost s čvrstom odlučnošću da pomognem ljudima ove zemlje, upotrijebit ću svu svoju snagu i ne samo svoju nego i snagu međunarodne zajednice i svoj utjecaj da to i postignem", rekao je nakon sastanka Schmidt, prenosi Fena.

U svom radu kaže da računa na podršku Vijeća za implementaciju mira i tijesnu suradnju sa Europskom unijom i posebno Sjedinjenim Američkim Državama.  

"U skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom ću kao prvog svog partnera u radu vidjeti Predsjedništvo BiH i institucije BiH u skladu s Ustavnom. Integritet BiH s dva entiteta mora biti zaštićen i uz pomoć međunarodne zajednice BiH ćemo vratiti na međunarodnu agendu. Svi zajedno ćemo raditi na 14 prioriteta za pridruživanje BiH Europskoj uniji, a posebno na zaštiti teritorijalnog integriteta države", kaže Schmidt.

Izrazio je žaljenje što danas sastanku nije prisustvovao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Uvjeren sam da ćemo naći prilike da se sastanemo i zajedno radimo, jer nam je to svima obaveza – da radimo u najboljem interesu ljudi i BiH. Nastavit ću razgovarati sa svima i uvjeren sam da ćemo doći do konstruktivnog dijaloga", rekao je Schmidt.

Podvukao je da nije samo na međunarodnoj zajednici da pokaže napredak koji se očekuje i da se ide naprijed.

"To je na svima. Svi koji su na funkcijama na državnom, entitetskoj, županijskoj i općinskoj razini trebaju raditi ka tom cilju. Ne može se očekivati da će netko doći izvana i napraviti čudo. Svi moraju sjesti i dobro razmisliti kako oni mogu doprinijeti boljitku i da BiH uđe u EU. Ntiko u EU ne može shvatiti da netko ne želi surađivati. EU nakon teškog iskustva Drugog svjetskog rata zasnovana je na suradnji, međusobnom razumijevanju i toleranciji. Nisam ovdje samo da bih gledao što se događa i čekao, ovdje sam da bi bio aktivan i budite uvjereni da ću to i biti",  istakao je Schmidt.