NOVI VAL POSKUPLJENJA Poziv vlastima da spriječe divljanje cijena

Očekuju se nove, veće cijene hrane, a nakon toga i komunalnih usluga, energije i drugog. Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača u BiH Mensud Lakota kaže da su u prošloj godini vladala "tiha poskupljenja" i da je zabilježen stalni rast cijena, te da smo na početku 2011. imali situaciju da imamo ogromnu razliku cijena u odnosu na kraj 2009. Razloga za poskupljenja nema, tvrdi Lakota i ponovno poziva vlasti da spriječe divljanje cijena i samovolju trgovaca. Pozivu za pomoć pridružili su se i sindikati radnika i udruge umirovljenika.
Vladaju "tiha poskupljenja"

Prema nekim procjenama, standardna potrošačka košarica na mjesečnoj razini u BiH će zbog poskupljenja biti skuplja za čak 90 maraka. Ovdje nije kraj, kažu iz Udruženja za zaštitu potrošača, jer bi koncem travnja i elektroprivrede trebale povećati cijene električne energije, koje će izazvati novi val poskupljenja po principu domino efekta.

"U situaciji smo da svakodnevno možemo očekivati nove cijene. Imamo problem s formiranjem vlasti i uređenjem u zemlji. Sve se vrti oko toga, a s druge strane imamo situaciju da 50 posto stanovništva živi na granici siromaštva uz svakodnevnu borbu za goli život i sa saznanjem da za sutra nisu osigurali egzistenciju svoje obitelji i da im nitko neće pomoći", kaže Lakota.
Stabilizacije ekonomskih prilika u BiH u 2011. godine neće biti, naprotiv, ekonomski stručnjaci i udruženja potrošača tvrde da će nam biti još gore nego prošle godine. Glavni krivac za ovakvu situaciju, kažu stručnjaci, jest upravo letargičnost vlasti i nezainteresiranost za probleme običnog čovjeka. Lakota kaže da institucije sustava ne interveniraju, a da robne zalihe nisu u funkciji.

"Tako će 2011. biti mnogo teža od prošle kada su u pitanju cijene hrane i života uopće. Ulazimo u godinu u kojoj nemamo sigurnosti i u kojoj nam nitko ne jamči bolji život nego u 2010. Nemamo socijalnih programa ni izlaza uopće. Problemi su svugdje i to je naša stvarnost. U ovoj godini nam sigurno neće biti bolje, a možda netko napravi i čarobni štapić pa nam poboljša 2012.", kaže Lakota i dodaje da će iz godine u godinu biti sve gore, jer na naplatu dolaze i krediti koje je vlast podigla da bi pokrila proračunski deficit. Iz Saveza sindikata obaju entiteta upozoravaju svoje članove da će 2011. biti vrlo teška i da se ne opuštaju. Kažu da vlast nema ekonomki plan, te pozivaju nove ministre da što prije pomognu narodu. Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika u FBiH Omer Omerefendić kaže da se ova populacija nalazi u vrlo teškoj situaciji, te da 70 posto umirovljenika živi u ekstremnom siromaštvu. "Ne vidimo izlaz iz ove situacije jer mirovine nisu povećane od 1. kolovoza 2008., a tako će ostati do daljnjeg", kaže Omerefendić. Ova populacija, kaže on, poručuje vlastima da konačno povuku konkretne poteze, da otvore nova radna mjesta, smanje prekomjernu administraciju i uravnoteže njihova primanja s realnom situacijom u državi. "Teška je situacija, a još nam je teže jer naše molbe i vapaji ne dolaze do vlasti. Situacija je loša i nitko nam ne može pomoći", poručuje Omerefendić.

Do 2014. nema poboljšanja

I većina ekonomskih stručnjaka smatra da će u ovoj godini morati doći do povećanja PDV-a jer drugog izlaza nema, te da će se morati riješiti višak djelatnika u administraciji. Ako nova vlast u prvim mjesecima svoje vladavine, odnosno iza ožujka i napravi hitni plan ekonomskih mjera, 2011. je izgubljena, kažu ekonomski stručnjaci. Napominju i to da 2012. na naplatu dolazi kredit koji smo uzeli od MMF-a, te da nas shodno tomu i ažurnosti domaće vlasti, do 2014. ne očekuje ništa dobro. O ekonomsko-socijalnoj slici, kažu stručnjaci, sve govori samo jedan podatak, da u BiH ima više od pola milijuna nezaposlenih ljudi, te da i oni koji rade žive na rubu siromaštva zbog minornih plaća za koje ne mogu kupiti ni 50 posto potrebnih namirnica za mjesec dana.

Europske cijene

O divljanju cijena u BiH govori i istraživanje europske agencije za statistiku Eurostat, koje je obuhvatilo 37 europskih zemalja, ikoje je pokazalo da prosječne cijene prehrambenih proizvoda u BiH iznose 75 posto od europskog prosjeka. Cijena mesa i mesnih proizvoda u BiH iznose 77 posto od europskog prosjeka i već su više nego u Češkoj i Malti, dok se riba u BiH plaća isto koliko i u Velikoj Britaniji, u kojoj je standard nekoliko puta bolji od našeg. Nešto niži prosjek zadržan je kod pekarskih proizvoda, a cijena kruha je 68 posto od EU prosjeka.

Vlast stvara lažnu sliku

Slika koju državne institucije žele stvoriti o cijenama u BiH nije istinita, poručili su bezbroj puta iz udruženja potrošača. Kažu da to zna i svaki građanin koji iziđe na ulicu, a i mi smo se bezbroj puta uvjerili da cijene koje predočavaju u ministarstvima trgovine i agencijama za statistiku nisu ni slične cijenama na policama bh. trgovina. Tako, primjerice, u biltenima koje svakog mjeseca izdaje Federalno ministarstvo trgovine cijene osnovnih životnih namirnica bivaju i po 20 feninga manje nego na policama trgovina. Tako, primjerice, u spomenutom ministarstvu tvrde da je šećer u Mostaru u studenome bio 1,67 maraka, a niti jedna trgovina u Mostaru u studenome nije imala šećer jeftiniji od 1,95 maraka. Iz udruženja se pitaju rade li ministarstva i agencije uopće istraživanja ili prepisuju cijene iz mjeseca u mjesec. Građani također postavljaju pitanje što je s trgovinama za socijalno ugrožene građane čije otvaranje su entitetske vlade najavile još početkom prošle godine?

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / dnevni-list.ba