Novi udar na Hrvate: Ponovno pokrenuta inicijativa o ujedinjenju elektroprivreda

...ponovno su i u dijelu federalnih vlasti u Sarajevu neskriveno živnule inicijative za nestankom, odnosno ‘utapanjem' ovoga poduzeća u Elektroprivredu BiH. Otvoreno se zagovara i ‘utapanje' Hrvatskog telekoma iz Mostara, no problem za takav scenarij leži u tome što Hrvatski telekom iz Zagreba ima toliki vlasnički udio da nije moguće jednostavno ujediniti dva federalna telekom operatera, piše vecernji.ba.

Što zbog hidrološki loše godine, problema s mostarskim Aluminijem, ali i nekompetentnom upravom, stvorili su se povodi za dalju unitarizaciju.

Teška godina

Mostarska Elektroprivreda je upravo u ovoj godini planirala velike zahvate na obnovi najvećih energetskih potencijala u hidroelektrani Rama koji će trajati još do sljedeće godine. Jednako tako zbog rekordno male količine padalina, EP Herceg Bosne, koja je gotovo isključivo vezana uz ove potencijale, najveći dio potreba morali su se uvoziti po iznimno nepovoljnim cijenama. Drugi, ili prvi najveći problem je opskrba i višegodišnji rat koji mostarsko elektroprivredno poduzeće vodi s Aluminijem. Zbog iznimno loših uvjeta u metalnoj industriji, dugovanja mostarske aluminijske kompanije su porasle na čak 30 milijuna maraka što obje kompanije predstavlja iznimno veliki problem. Razvoj EP Herceg Bosne i opskrba drugih potrošača time je dovedena u pitanje, a s druge strane razmjerno visoka cijena električne energije utjecala je na negativno poslovanje Aluminija. 
Posebna priča je uprava mostarske elektroprivredne kompanije za koju se vezivalo niz afera, od nabave električne energije s uzimanjem provizije preko Beograda i drugih javnih nabava oko kojih se mjesecima prepričavalo da su se tražile provizije od poduzeća Elektro Milasa, nabave automobila, ili pak predizbornog zapošljavanja stranačkih kadrova. Sve to događalo se upravo u jeku najžešće krize čime se dodatno oslabila pozicija EP Herceg Bosne.

Politički ciljevi

Uvjeti za scenarij potpune unitarizacije federalnog entiteta stvorili su se ustavnim promjenama koje je nametnuo visoki međunarodni predstavnik Wolfgang Petritsch, a koje su se najviše očitovale stalnim prelijevanjem financijskih sredstava, poticaja, investicijama s većinskih hrvatskih područja. Nametanjem, pak, nelegitimne i krajnje nekompetentne federalne vlasti nastavio se taj trend zakonskih rješenja koja su donesena u ovome razdoblju i bila su ponovno na štetu hrvatskih područja. Rekonstrukcijom federalne vlasti bi se tek umanjila šteta koja je uvelike proizvedena kako u političkom tako i u ekonomskom smislu. Na taj način bi se zaustavilo i devastiranje javnih poduzeća iz Mostara i njihovo neminovno ‘utapanje' u jedinstvenu federalnu kompaniju u kojoj bi Mostar tek bio ispostava.