NOVI TURISTIČKI KOMPLEKS Na Jablaničkom jezeru planira se gradnja hotela s plažama

Jablaničko jezero
Screenshot/Youtube

Na Jablaničkom jezeru planira se gradnja turističkog kompleksa, odnosno hotela s plažama i drugim sadržajima, izvještava BiznisInfo.ba.

Ovo je predviđeno izmjenama Regulacijskog plana Jablaničko jezero na potezu “Vila – Viseći most”, koje su u proceduri. Kompleks bi se gradio na lokaciji Ostrožac kako bi se iskoristio turistički potencijal ove lokacije.

Planirana je gradnja hotela visokog ranga sa svim potrebnim sadržajima. Previđa se uređenje zelene površine, staze i stepeništa, prostori za igru djece, prostori za sportove na pijesku i slično.

Jablaničko jezero

Na prednju i stražnju fasadu objekta moraju se projektirati reprezentativni sadržaji. Unutar objekta u zoni javnih sadržaja smještaju se hotelski sadržaji kao što je recepcija, restoran i slično, a mogu se smjestiti i poslovni sadržaji kao što su uredski prostori, trgovine, ordinacija, ugostiteljstvo, osobna njega i slično. Zbog oskudnosti prostora neophodno je računati s izgradnjom podzemnih garaža. 

Pored ovog, predviđa se gradnja još jednog manjeg objekta uz plažu.

Unutar zone plaže predlaže se formiranje osvijetljene šetnice prema obali i duž obale, javne plaže i sunčališta s pratećim mobilijarom kao što su tuševi, česme, mjesta za odlaganje otpada, klupe.

Unutar priobalnog pojasa potrebno je urediti dječje igralište i prostor za igre na pijesku. Mali zaljev pogodna je površina za smještaj igrališta za vaterpolo i pristaništa za bezmotorne čamce.

Jablaničko jezero