FOTO  Novi Travnik: Nemar za spomenik žrtvama Domovinskog rata u Bučićima

spomenik, Novi Travnik, Bučići

Suvišno je i spomenuti da mjesto pijeteta i prisjećanja na žrtve izgleda zapušteno i oronulo te time odašilje poruku nebrige i nepoštovanja.
Imena i prezimena osoba koja su zadužena za ( ne) brigu oko spomenika poznata su svima. No koliko im je novaca dodijeljeno za izgradnju, uređenje i skrb oko ovog spomenika izgleda da je poznato samo njima.
Spomenik je postavljen u predizborno vrijeme te je u dva slijedeća izborna ciklusa dorađivan na neprimjeren način samo s nekoliko kubika betona oko samog spomenika. Nameće se neizbježno pitanje: je li spomenik časno stradalima samo predizborna zanimacija?

Zemljište su dobili na korištenje uz simboličnu godišnju naknadu od 1.00 KM. Na otkrivanju spomenika okupila se sva općinska svita, položila cvijeće i zapalila svijeće, nakon toga se više nikada nisu pojavili. Nikada više ni jedan politički predstavnik nije zapalio svijeću ispred ovog spomenika, nikada više ga nisu ni pogledali a kamoli pohodili. Nadamo se da je to barem zbog srama i zbog neizbježne misli da je nad ovim spomenikom počinjena nepravda.

Ovaj spomenik koji je trebao biti na ponos i čast kako stradalima tako i mještanima i svima građanima Bosne i Hercegovine postao je, umjesto mjesto okupljanja mladih, mjesto besramnih radnji i uništavanja istog.
Koju poruku danas odašilje ovaj spomenik? Poruku nebrige, nekulture i ispraznih obećanja. Poruku zaborava i guranja glave u pijesak. Ne budemo li poštivali svoje mrtve ne poštujemo ni svoje žive.

Koristim priliku ovim tekstom skrenuti pažnju na postojanje obezvrijeđenog spomenika i besramnog odnosa političkih predstavnika prema žrtvama Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini i ovim putem apeliram na odgovorne da se ovom spomeniku vrati dostojanstvo koje i zaslužuje.