Novi slučajevi zaraze u dvije hercegovačke županije, Županiji Središnja Bosna i Zeničko-dobojskoj županiji

Sanjin Musa
Fena

Član Kriznog stožera federalnog Ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Sanjin Musa na konferenciji za novinare predstavio je epidemiološku situaciju u FBiH.

U protekla 24 sata u FBiH na Covid-19 testirana su 454 uzorka, od kojih je 12 pozitivno. Novi slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni su u Županiji Središnja Bosna, Zeničko-dobojskoj županiji, Županiji Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

"Najviše zaraženih je u HNŽ-u gdje su na Covid-19 pozitivne 262 osoba, u Zeničko-dobojskoj županiji 190, Sarajevskoj 114, Županiji Zapadnohercegovačkoj 86, Tuzlanskoj županiji 81, Unsko-sanskoj 90, Hercegbosanskoj 41, Županiji Središnja Bosna 43, Bosansko-podrinjskoj 22 i Posavskoj županiji 3 slučaja zaraze koronavirusom”, kazao je Sanjin Musa.

U kliničkim centrima u FBiH hospitalizirano su 34 pacijenta, od čega su tri na respiratoru. Od koronavirusa u FBiH oporavilo se 385 osoba, odnosno 24 u posljednja 24 sata.

"Vrlo važno je da reći i to je jedan od zaključaka kada je u pitanju odgovor na Covid-19 sve više uviđamo kako je važna zdravstvena infrastruktura i da ona predstavlja sigurnost zajednice i treba u sljedećem razdoblju biti još osnažena. Da bi smanjili rizik od pojave bolesti također su veoma važne preventivne mjere u radnim uvjetima, to je primjer Maglaja gdje smo imali tri velika kolektiva u kojima su se pojavili slučajevi zaraze koronavirusom. Tu je značajno pridržavati standardnih mjera socijalna distanca, higijena ruku, respiratorna higijena i visoka svijest o simptomima. Pa se tako osoba sa simptomima treba sama izolirati i obavijestiti nadležne u svojoj tvtki, ali i nadležne u zdravstvenoj ustanovi. Želio bih naglasiti neka mjesta na kojima se mora voditi posebna kontrola, odnosno smanjiti rizik od pojave zaraze u zdravstvenim ustanovama, ali i ustanovama koje se brinu za starije osobe", poručio je član Kriznog stožera federalnog Ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Sanjin Musa.