Novi premijer Zdenko Ćosić preuzima danas dužnost u ŽZH

Foto: VL FOTO
Foto: VL FOTO
Kako su se i dogovorili dosadašnji predsjednik Vlade Zvonko Jurišić i novoimenovani predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić, mirna primopredaja vlasti bit će izvršena danas na kraju radnog vremena.


Zadnji dan na poslu

Dosadašnji predsjednik Vlade ZHŽ-a Jurišić će i danas uredno obavljati svoj posao u uredu predsjednika Vlade u Širokom Brijegu do petnaest sati, nakon čega će u zgradu doći i novoimenovani članovi Vlade ZH županije na čelu sa Zdenkom Ćosićem te će i službeno preuzeti svoje fotelje. Dogovor je postignut u utorak u prijepodnevnim satima, nakon konferencije za novinare, na kojoj je Jurišić najavio kako će primopredaju vlasti izvršiti u petak ako se dotada ne oglasi Ustavni sud. Međutim, kako su novoimenovani ministri već bili došli u zgradu, kako bi dogovorili preuzimanje vlasti, i to u što kraćem roku, postignut je dogovor da to bude četvrtak. I jedan i drugi su se složili da nema potrebe za daljnjim dizanjem tenzija te kojekakvim intervencijama policije i zaštitara. Iako se Ustavni sud proglasio nenadležnim u ovom slučaju, Jurišić je kazao kako će rješenje ovog pravnog pitanja potražiti na ostalim sudovima, koji su nadležni u ovom slučaju. Za Ćosića, pak, čitavo ovo vrijeme uopće nije bila upitna odluka Ustavnog suda, odnosno činjenica da će se taj sud proglasiti nenadležnim. On je i nakon razgovora s Jurišićem u utorak kazao kako je odluka Skupštine punovažna te da ju treba poštivati.

Poštivanje Ustava

Prilikom zakletve koju su novoimenovani ministri položili na sjednici Skupštine Zapadnohercegovačke županije u ponedjeljak, obvezali su se da će kroz svoj rad poštivati zakone i Ustav Zapadnohercegovačke županije. Predsjednik Skupštine Zapadnohercegovačke županije Zlatan Jurilj je u više navrata tijekom proteklih mjesec dana ponovio kako je do ovoga moralo doći jer dosadašnja Vlada na čelu sa Zvonkom Jurišićem već neko vrijeme nije imala potporu većine. Jurišić je pak izjavio kako će se volja naroda i ocjena rada dosadašnje Vlade ZHŽ-a vidjeti 3. listopada.

Izvor:vecernji.ba