NOVI PODACI Bez osobne iskaznice u BiH 243.078 punoljetnih građana, bez vozačke dozvole još više

osobna iskaznica,vozačka dozvola,građani
Ilustracija

Osobnu iskaznicu BiH trenutno nema 243.078 građana, dok je nešto veći broj osoba bez vozačke dozvole, njih čak 252.995, podaci su Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine.

Kako su istaknuli za Nezavisne novine, riječ je o ukupnom broju osoba kojima je istekao rok važenja osobnih dokumenata, a nisu podnijele zahtjeve za izdavanje novog dokumenta.

Napominju da, kada je riječ o vozačkim dozvolama, treba imati u vidu da određeni broj osoba zbog godina ne može upravljati motornim vozilima, te da iz tih razloga nemaju valjanu ispravu.

Iz IDDEEA-e podsjećaju da je osobna iskaznica javna isprava kojom se dokazuje identitet, činjenica o mjestu i datumu rođenja, prebivalište, odnosno boravište raseljene osobe i državljanstvo BiH.

S obzirom na to da je posjedovanje osobne iskaznice zakonska obveza, svaki građanin s navršenih 18 godina života, s prebivalištem u Bosni i Hercegovini, dužan je imati osobnu iskaznicu izdanu u mjestu prebivališta.

Prema podacima kojima raspolaže IDDEEA za 2021. godinu, bez važeće osobne iskaznice bilo je 241.644 građana, dok se ta brojka u 2022. godini povećala za oko 1.000 građana, a prema službenim podacima bez ove isprave bilo je 242.869 građana.

Navode da su to službeni podaci za građane bez valjanih dokumenata za prethodne dvije godine bez podnesenog zahtjeva za izdavanje novog dokumenta.

Kako ističu, rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice je 60 dana od navršenih 18 godina života ili 60 dana od dana trajnog nastanjenja u BiH ako je osoba navršila 18 godina.

Rok za podnošenje zahtjeva za zamjenu osobne iskaznice je 15 dana prije njenog isteka.

Iz Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH napominju da je za kršenje ove zakonske obveze propisana novčana kazna od 30 KM do 300 KM.

Prema evidenciji osobnih iskaznica koju tehnički vodi i održava IDDEEA, broj osobnih iskaznica koje su u statusu izdatog dokumenta, što znači da su u posjedu građana je 3.070.506, dok je broj osobnih iskaznica kojima ističe rok važenja u 2023. godini 140.783.

Kako ističu, Pravilnikom o cijeni osobnih dokumenata propisana je visina naknada prilikom izdavanja osobnih dokumenata, osobnih iskaznica i vozačkih dozvola za državljane Bosne i Hercegovine, te način plaćanja, raspodjela i namjena sredstava ostvarenih izdavanjem ovih dokumenata.

Člankom 2. navedenog pravilnika propisana je naknada za osobne dokumente, i to 18 KM za osobnu iskaznicu, dok je za vozačku dozvolu potrebno 60 KM.