FOTO/VIDEO  Novi nemiri u Banja Luci

Novi nemiri u Banja Luci
Podsjetimo, komunalni redari uklonili su u utorak uz pomoć policije improvizirani spomenik Davidu Dragičeviću na središnjem trgu u Banjoj Luci, a pri naguravanju nezadovoljnih građana s policijom ozlijeđeno je više ljudi.

Do eskalacije napetosti došlo je nakon što su policaci u utorak ujutro uhitili Davora Dragičevića, oca mladića koji je ubijen u ožujku pod nerazjašnjenim okolnostima.

Glasnogovornica policije Republike Srpske Marija Markanović izjavila je da je Dragičević uhićen zbog sumnje daje počinio kazneno djelo "ugrožavanja sigurnosti službenih osoba", odnosno stoga što se nije odazvao na poziv za policijsko saslušanje.

Novinarima je kazala kako je Dragičević u pritvoru i da će tamo ostati do daljnjeg "sukladno zakonu".

Potvrdila je kako je priveden uz uporabu sile ali je zanijekala da je ozlijeđen.

Nakon Davora uhićena je i njegova bivša supruga Suzana Radanović, majka ubijenog Davida. Privedena je nakon verbalnog sukoba s interventnim policajcima i pokušaja da priđe spomeniku podignutom u čast njezina sina te spriječi njegovo uklanjanje.

"Imate li vi djecu, imate li vi majke?", uzvikivala je očajna Suzana.

Policajci su uhitili i nekoliko oporbenih političara, predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i zastupnika te stranke u entitetskom parlamentu Draška Stanivukovića, visokog dužnosnika SDP-a BiH Vojina Mijatovića te bivšeg zastupnika Adama Šukala.

Oni su nakon višesatnog zadržavanja pušteni na slobodu.

"Sve je jasno. Režim je napokon pokazao da je krenuo u konačni obračun sa skupinom 'Pravda za Davida'", kazao je novinarima čelnik nevladine udruge "Restart Srpska" Stefan Blagić.