NOVI NAMET MO PARKINGA Kaznu od 20 KM plaćate 30 zbog 'pribavljanja podataka i slanja obavijesti'

MO Parking kazna

Građani Mostara, odnosno oni koji ne plate kaznu MO Parkinga i ostale potencijalne neplatiše naći će se pod još jednom upitnim naplatnim mehanizmom tog poduzeća koje je pod povećalom od samih početaka. 

Naime, ukoliko ste npr. dobili kaznu u I. zoni od 20 maraka i niste ju platili, nakon nekog vremena dobit ćete nalog u visini od 30 maraka za platiti. Osnovica kazne je dnevna karta I. zone od 20 KM, no sporno je preostalih 10 maraka. Na kaznama se može iščitati da MO Parking u tih 10 maraka naplaćuje pribavljanje podataka i slanje obavijesti.

MO Parking kazna

Što podrazumijevaju pribavljanje podataka i slanje obavijesti?

Mostar Parking kao javno poduzeće u Bosni i Hercegovini ima ugovorno pravo o preuzimanju osobnih podataka. U našoj državi osobnim podacima raspolaže IDDEEA (Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine), a slanje obavijesti pretpostavlja lokalne pošte (u slučaju MO Parkinga HP Mostar ili BH Pošta) 

MO Parking kazna

IDDEEA izričito tvrdi da ne naplaćuju isporuku podataka MO Parkingu.

Kontaktirali smo IDDEEA-u kako bi dobili bolji uvid o onome što se dodatno građanima naplaćuje, a od njih smo dobili brz i konkretan odgovor.

"Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Agencija) je elektronskim putem zaprimila Vaš upit o naplati korištenja usluge pristupa bazi podataka kompaniji JP Mostar Parking iz Mostara, te ukoliko se naplaćuje, pod kojim uvjetima.

S tim u vezi Vas obavještavamo o slijedećem:

Agencija, podatke iz evidencija podataka državljana Bosne i Hercegovine za koje je nadležna prema članku. 8. stav (3) Zakona o Agenciji za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH  (Službeni glasnik BiH broj: 56/08), ne naplaćuje navedenom JP Mostar Parking, obzirom da se radi o izvornom organu koji vrši unos podataka u evidencije", stoji u odgovoru za hercegovina.info navodeći da se konkretno radi o evidentiranju prekršajnih naloga u Registar novčanih kazni i prekršajne evidencije.

Budući da IDDEEA ne naplaćuje ono što su obvezni besplatno isporučivati, pitanje što točno naplaćuju građanima u 30 maraka, odnosno dodatnih 10 maraka postavili smo i rukovodstvu Mostar Parkinga. Odgovor nije u potpunosti fantomski, ali je mogao biti konkretniji.

"Naznačeni iznos je definiran Cjenikom, a isti predstavlja prilog, odnosno sastavni dio Odluke o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta na području Grada Mostara ("Službeni glasnik Grada Mostara", broj: 26/21, 16/22 i 21/23).

Iznos od 10,00 KM sadrži administrativne troškove koji se odnose na standardno uredsko poslovanje Društva i sve ono što uključuje poštanske usluge prijema, prijenosa i uručenja pisama shodno cjenovnom okviru koji definiraju javni poštanski operateri u Bosni i Hercegovini", stoji u odgovoru za naš portal iz MO Parkinga.

Nakon odgovora iz Mostar parkinga ostat će nejasno i zašto bi građani dodatno pokrivali administrativne i uredske troškove poduzeća. Teško je razaznati što bi točno podrazumijevalo uredsko poslovanje i administrativne troškove, ali također se može pretpostaviti da zaposleni ne nose na posao papir za printer, toner, kuverte, ljepilo i druge potrebne stvari da bi pismo našlo put do pošte, a i nitko ne plaća iz svog džepa sve nabrojano.

MO Parking kazna

Koliko košta Pošta?

Ako uzmemo u obzir da IDDEEA ne naplaćuje ono što je na kaznama naznačeno kao 'pribavljanje podataka' i da je besmisleno naplaćivati tzv. administrativne troškove, ali i nemoguće izračunati, jedino što se empirijski u ovom slučaju može utvrdi je slanje obavijesti putem pošte.

Ovdje se mora pohvaliti HP Mostar koja na svojim stranicama ima odlične alate za korisnike, pa tako nije teško dobiti informaciju koliko bi koštalo slanje pisma od središnice Mostar Parkinga (Bulevar) do neplatiša u Mostaru koji će biti upozoreni da moraju uplatiti 30 ili 25 maraka, ovisno o zoni.

Slanje pisma do 50 grama, iako je prema vaganju pismo u kuverti i do 20 grama, prema kalkulatoru poštarine u unutarnjem prometu košta 1,30 KM, a preporučeno 3,50 KM. Sve i da se iz Mostar Parkinga odluče na žurno slanje pisma, to će ih koštati 3,50 KM koliko i preporučena pošta

MO Parking kazna

MO Parking kazna

Prema ovom jednostavnom izračunu stvarni troškovi slanja obavijesti o kazni, tj. dnevnoj karti, kako joj u MO Parkingu tepaju, iznose maksimalnih 3,50 marke, ali evo upozoreni od HP Mostar u napomenama da online kalkulator poštarine nije nužno najprecizniji, maksimalne troškove slanje preporučenog ili žurnog pisma zaokružit ćemo na 4 marke. No, ne mora značiti ni da se nužno šalje preporučeno ili žurno, budući da se  obavijest šalje neplatišama koji su parkirni prekršaj učinili dosta ranije, pa dan-dva brže isporuke neće donijeti preveliku razliku ni kažnjeniku, a ni MO Parkingu.

MO Parking kazna

Građani Mostara se s pravom mogu pitati o novom nametu, a da ni oni ni oni koji naplaćuju ne znaju zbog čega. Za pretpostaviti je da je logika rukovodstva Mostar Parkinga zaključila da ljepše izgleda kada se zaokruži na 30 KM, nego da kazna bude 24 KM, ali ovo ne bi bilo prvi put da je njihova logika vodila do socijalnog ignoriranja dobrog dijela građanstva u izazovnim vremenima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.