NOVI NAČIN FISKALIZACIJE Poduzetnici opet u sustavu, kladionice i dalje ostaju 'svete krave'

Kladionica

Porezni obveznici koji obavljaju promet roba i usluga u RS imaju obavezu uvođenja novog načina fiskalizacije jer je počela primjena zakonskih rješenja po kojima, između ostalog, poduzetnici opet moraju imati fiskalne kase, dok su djelatnosti klađenja i kockanja toga oslobođeni.

Ministrica financija RS Zora Vidović rekla je da je novi način fiskalizacije uveden jer je postojeći “zastario”, a da je sada predviđen uvid u promet u realnom vremenu.

Na teret proračuna

Za razliku od prethodne fiskalizacije, ovaj put troškove inicijalne fiskalizacije snosi proračun RS. To znači da će svi porezni obveznici RS platiti kupovinu fiskalnih kasa.

"Cilj donošenja novog Zakona o fiskalizaciji, odnosno prelaska na novi sustav fiskalizacije koji je u toku, je smanjenje sive ekonomije, zamjena sustava fiskalizacije koji je zastario i koji nije kompatibilan s postojećim računarskim i softverskim sustavima, te smanjenje troškova inspekcijskog nadzora od strane Porezne uprave RS", tvrde za Fenu u Poreskoj upravi RS.

U skladu s podzakonskim aktima, postoje dvije grupe obveznika koji imaju rokove za fiskalizaciju.

Tako u prvoj grupi obveznika fiskalizacije pripadaju dosadašnji obveznici fiskalizacije koji su bili dužni registrirati svaki pojedinačni promet robe i usluga preko postojećih fiskalnih kasa, kao i oni koji su registrirali obavljanje djelatnosti za koje postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase, do dana objavljivanja Javnog poziva za ovu grupu. Poziv je objavljen 17. travnja ove godine.

Obveznici trebaju da najkasnije do 17. lipnja pokrenu postupak inicijalne fiskalizacije podnošenjem prijave za registraciju poslovnog prostora, zahtjeva za izdavanje sigurnosnog elementa i zahtjeva za subvencioniranje troškova inicijalne fiskalizacije.

"Podsjećamo da je isporukom i postavljanjem elektronskog fiskalnog uređaja kod poreznog obveznika iz Banje Luke, krajem svibnja ove godine operater fiskalnog sustava izvršio prvu inicijalnu fiskalizaciju, odnosno prvi obveznik je prešao na novi sustav fiskalizacije", kažu za Fenu u Poreznoj upravi RS.

Porezni obveznici koji pripadaju drugoj grupi obveznika fiskalizacije dužni su isto tako da u roku od 60 dana od dana objavljivanja javnog poziva pokrenu postupak inicijalne fiskalizacije. Javni poziv za drugu grupu bit će objavljen u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

"Rok za završetak postupka inicijalne fiskalizacije prve i druge grupe obveznika iznosi šest mjeseci od dana isteka roka za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije. Postupak inicijalne fiskalizacije smatra se završenim uspostavljanjem fiskalne konekcije, odnosno izdavanjem fiskalnog računa, a operater fiskalnog sustava je dužan da odmah nakon uspostavljanja fiskalne konekcije izvrši izuzimanje stare fiskalne kase i dostavi je Poreznoj upravi u roku od osam dana - objašnjavaju u Poreznoj upravi RS.