NOVI KREDITI ZA RS "Zadužuju se kao narkoman u krizi, ne gleda se na kamatne stope i posljedice..."

Vlada RS

Republika Srpska ovog tjedna na Banjolučkoj burzi zadužuje se za novih 40 milijuna KM. Emisijom dugoročnih obveznica od 30 milijuna maraka se zadužila u utorak, a danas će to učiniti i aukcijom trezorskih zapisa vrijednih 10 milijuna KM.

Obveznice, koje je emitirala Republika Srpska, u iznosu od 30 milijuna KM imaju rok dospijeća od pet godina, a na njih će se plaćati fiksna kamata od 5,5 posto, što znači da će ovo zaduženje proračun i građane ukupno koštati 38 milijuna KM. Kada je riječ o trezorskim zapisima vrijednim 10 milijuna KM, točan iznos ovog zaduženja bit će poznat nakon aukcije. 

Ekonomisti kažu da se i pored uvećanih prihoda Republika Srpska nastavlja zaduživati. Nije jasno ni gdje je završio višak prihoda ni gdje se namjeravaju usmjeriti sredstva od novog zaduženja.

"Koja će biti namjena ovih sredstava to ovog trenutka nije jasno. To vjerojatno zna samo Ministarstvo financija. Ovo zaduženje vjerojatno ima neku svoju svrhu, ali ja kažem nije baš poznato u što će biti plasirana ta sredstva", navodi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

"UIO je objavila da je samo u saiječnju bilo nekih 90 milijuna više u odnosu na siječanj prošle godine. A svejedno se Republika Srpska zadužuje i kasne isplate za nezaposlene i mnogo toga tako da je očigledno da para nema", kaže Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Za oporbu najnovije zaduženje je još jedan primjer bahatosti vlasti Republike Srpske.

"Zadužuju se kao narkoman u krizi. Po sve većoj i većoj kamatnoj stopi. Uzimaju sve više i više kredita. Jer njih ne zanimaju krajnje posljedice. To će biti krah. Financijski slom Republike Srpske", ističe Nebojša Vukanović, Lista "Za pravdu i red".

Vlasti Republike Srpske u novom zaduživanju ne vide ništa sporno.

"Mi u ovom trenutku javni i ukupni dug imamo znatno ispod kriterija koji su propisani međunarodnim i svjetskim standardima. Ja ne znam zašto se toliko priča o tim stvarima kao da to netko pravi zločin prema vlastitom narodu", navodi Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Republici Srpskoj ove godine na naplatu stižu dugovi u iznosu od milijardu i 100 milijuna KM, što je skoro petina proračuna. Unatoč tome, u ovoj godini, kroz emisije hartija od vrijednosti i kredite kod domaćih i stranih banaka, planirano je novo dugoročno zaduženje do iznosa od milijardu i 80 milijuna KM.