NOVI KOMPLEKS S 223 KREVETA Vlada izabrala najskuplju ponudu za gradnju bolnice u Hercegovini, ministar tvrdi da je najpovoljnija

Bolnica Trebinje

Još od najave gradnje, grupa građana u Trebinju okupljenih u Pokret za restituciju tvrdi kako republička vlast pokušava nezakonito izgraditi bolnicu na poljoprivrednom zemljištu koje pripada njima. 

Grupa tvrtki koju predvodi “Herc gradnja” iz Bileće pobijedila je na natječaju za izgradnju i opremanje nove bolnice u Trebinju iako je njihova ponuda bila uvjerljivo najskuplja, saznaje portal CAPITAL.

Naime, tvrtka Bratislava Pidžule koja se prijavila zajedno s poduzećima “Medicom” i “Sors” iz Banje Luke te tvrtkom “Santing” s Pala, za gradnju ovog objekta je tražila 128,4 milijuna KM s PDV-om.

To je 13,5 milijuna maraka skuplja ponuda od one koju je dala “Aragosta Invest”, banjolučkog neimara Veljke Jarića, a koja je iznosila 114,9 milijuna KM.

“Herc gradnja” bila je skuplja i od kineskog “Šandonga” koji je tražio 120,4 milijuna KM.

U odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača se navodi da se u ovom postupku tražila ekonomski najpovoljnija ponuda.

“Primjenjujući kriterij za dodjelu ugovora utvrđen u natječajnoj dokumentaciji, Komisija je utvrdila da je ponuda poduzeća Herc Gradnja najpovoljnija”, stoji u ovom dokumentu kojeg potpisuje ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Protiv odluke je dozvoljena žalba u roku od deset dana.

Inače, kada je riječ o formiranju ekonomski najpovoljnije ponude, cijena je imala veliki utjecaj, ali ne i presudan.

Naime, ona je ponuđaču donosila 75 posto bodova u konačnom računu. Kraći rok za završetak davao je 15 posto bodova, a način plaćanja i jamstvo za radove, dodatnih deset.

Iz firme “Aragosta invest” poručuju da će se sigurno žaliti na odluku ministarstva i najavljuju da će tražiti na uvid u natječajnu dokumentaciju “Herc gradnje” jer su pored niže ponude za 13,5 milijuna KM dali i kraće rokove izgradnje.

Najveća bolnička ustanova u Hercegovini

Podsjećamo, izgradnja nove bolnice u Trebinju planirana je u naselju Pridvorci, na površini od oko 17.000 metara kvadratnih.

Imat će 223 kreveta, dijagnostički i poliklinički blok, stacionare, angio-salu.

Vlada Srpske radove planira platiti u najmanje 48 jednakih mjesečnih rata, a natječajom su se tražile fiksne cijene, odnosno one se neće moći mijenjati tijekom razdoblja važenja ugovora.

Međutim, još od najave gradnje, grupa građana u Trebinju okupljenih u Pokret za restituciju tvrdi kako republička vlast pokušava nezakonito izgraditi bolnicu na poljoprivrednom zemljištu koje pripada njima.