FOTO  NOVI DOM ZDRAVLJA U MOSTARU Koštat će oko 50 milijuna maraka i mogao bi biti gotov za tri godine

Dom zdravlja u Sjevernom logoru
Klix

Mostar bi u dogledno razdoblje trebao dobiti novi Dom zdravlja, preciznije Dom zdravlja Stari Grad bi trebao preseliti u adekvatnije prostorije. Kako je rečeno na današnjoj prezentaciji idejnog prijedloga, trebao bi se nalaziti na lokaciji Sjevernog logora (sjeverni izlaz iz grada), dok bi njegova izgradnja i kompletno opremanje prema prvim preliminarnim izračunima trebali koštati 52 milijuna maraka.

"Dom zdravlja Stari grad je nastao odlukom skupštine HNŽ 2014. podjelom tadašnjem RMC-a na bolničku razinu i drugi dio na primarnu zdravstvenu zaštitu koja je tom odlukom postala zapravo Stari grad. U uvjetima kada nismo imali svoje zgrade i kada smo djelovali na više različitih lokacija i koristili tuđe prostore nakon 2016. godine mi smo dobili oko 1.200 kvadratnih metara adekvatnog prostora gdje smo smjestili 12 službi i četiri specijalističke ambulante. Dovoljan je podatak da dvije od ovih 12 službi djeluju u samo jednoj prostoriji. U suvremenom okruženju objekt koji mi koristimo kao centralni apsolutno ne odgovara potrebama populacije koja gravitira Domu zdravlja Stari grad. Zato smo uz podršku Upravnog odbora i gradskih vlasti krenuli u realizaciju ideje da napravimo novi suvremeni Dom zdravlja na lokaciji Sjevernog logora. Dio izrade projektne dokumentacije već je završen, a danas ćemo svim relevantnim institucijama i javnosti predstaviti idejno rješenje. Očekujemo podršku grada, županije, federacije i europskih predstavnika jer se radi o projektu za buduće generacije i koji će biti na ponos Gradu Mostaru", kazao je dr. Edin Kapetanović koji je naglasio da bi prema idejnom rješenju radovi trebali koštati oko 20 milijuna dok bi trošak opreme i tehničkih detalja trebao koštati oko 25 do 30 milijuna. 

Idejno rješenje za Dom zdravlja u Sjevernom logoru

Osigurana inicijalna početna sredstva

"Drago mi je da je Grad Mostar prepoznao važnost ovog projekta i da smo se odlučili ući u ovaj projekt za koji je potreban jedan poveći novčani iznos, ali bitna je volja da prepoznamo prioritete i vjerujem da će naredni saziv Gradskog vijeća prepoznati ovakve krucijalne stvari za naš grad. Prvi koraci su urađeni i ja se nadam da ćemo nastaviti ovakvom dinamikom", istaknuo je Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara te dodao da su osigurali okvirno oko milijun i 800 tisuća maraka.

Arhitektonsko rješenje

"Na izradi projeka radilo se skoro dva mjeseac i bili smo poprilično skučeni s vremenom od vremena kad je natječaj raspisan do trenutak predaje. Na ovome je radilo sedam-osam ljudi i ovo je sad idejno rješenje, a ne idejni projekt jer tek slijedi. Prema medijskim natpisima rekao bih da je pozitivna reakcija. Mogu samo nagađati kad bi sve moglo biti završeno, ako sredstva cijelo vrijeme budu osigurana, vjerujem da se za tri godine može sve kompletno završiti. Ovdje treba paziti i na izračune kojima se 'maše' u javnosti jer sve ovisi o dinamici radova, ali i o tome da su ovo samo baš ugrubo brojke", kazao je pred okupljenima arhitekt Suad Dugalić

Idejno rješenje za Dom zdravlja u Sjevernom logoru

Idejno rješenje za Dom zdravlja u Sjevernom logoru

Čemu dva Doma zdravlja u Gradu na Neretvi?

"Mostar ima dva Doma zdravlja i često je pitanje zbog čega to imamo? Često se njih dijeli po nacionalnoj strukturi i ne bih išao u tom smjeru i ne bih to objašnjavao. Nije čudno da sredine poput Mostara koji ima 150 tisuća imaju više takvih ustanova, a imamo to i u drugim zajednicama npr. u Sarajevu, Zagreb ima 10-ak Domova zdravlja. Naravno da je racionalnije kada imate jednu ustanovu gdje je jedna uprava, ali imamo što imamo i svjedoci smo da Dom zdravlja Stari Grad nema adekvatne prostore. Kao gradonačelnik koji je liječnik po struci zagovaram da se ne raspravlja previše o arhitekturi nego da radimo racionalne objekte što se tiče financiranja jer ovaj iznos od 52 milijuna maraka je stvarno vrlo ozbiljan iznos i sigurno višegodišnji projekt. Apeliram da ne bude objekt spomenik arhitekti i onome tko ga bude radio nego da bude racionalno iskorišten", zaključio je prvi čovjek Mostara, gradonačelnik Mario Kordić.

Idejno rješenje za Dom zdravlja u Sjevernom logoru

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.