Novi biskup dolazi u Mostar za dva mjeseca, na važan blagdan

Petar Palić Biskup
Dusko Jaramaz/PIXSELL

„Preuzimanje biskupske službe u Mostaru, dogovorno s novim biskupom Petrom, predviđeno je, s Božjim blagoslovom, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, na obljetnicu posvete katedrale Marije Majke Crkve, 14. rujna ove godine. O svemu ćete opširnije biti obaviješteni. Sve moje prethodno preuzete pastoralne obveze, kao i one potvrđenih vikara, ostaju na snazi do primopredaje“, objavio je biskup Ratko Perić na biskupijskim stranicama, u sklopu obavijesti da je imenovan apostolskim administratorom.

Naime, kongregacija za biskupe, s potpisom prefekta kardinala Marca Ouelleta, izdala je dekret, prot. br. 284/2020., kojim je biskupa Ratka Perića imenovala apostolskim administratorom Mostarsko-duvanjske i apostolskim administratorom ad nutum Sanctae Sedis [na znak Svete Stolice] Trebinjsko-mrkanske biskupije do preuzimanja službe novoga biskupa.

Administratoru ostaju prava, ovlasti i dužnosti pripadne dijecezanskom biskupu sede vacante do kanonske primopredaje.

O ovoj novoj stvarnosti u hercegovačkim biskupijama, biskup je Ratko, okružnicom od 15. srpnja obavijesto sve svećenike, redovnike, redovnice i sve vjernike na području Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

To pak znači da novi biskup službu u Mostaru preuzima za dva mjeseca, a da će poslove do njegova dolaska obavljati biskup Ratko.

Treba dodati da je 14. rujna 2017. - upravo na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa biskup Ratko obilježio 25 godina svoga biskupovanja, jer je upravo na taj blagdan 1992. u Neumu zaređen za biskupa. U rujnu će, prigodom predaje pastiskog štapa biskupu Paliću, napuniti 28 godina biskupovanja, nakon čega odlazi u zasluženu mirovinu. I biskup Palić će taj blagdan zasigurno pamtiti, jer je to trenutak njegova preuzimanja službe u Mostaru.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.