NOVALIĆ S PREMIJERIMA ŽUPANIJA "Sljedeći tjedan direktni pregovori za nabavku 500 tisuća doza kineskog cjepiva"

NOVALIĆ S PREMIJERIMA ŽUPANIJA "Sljedeći tjedan direktni pregovori za nabavku 500 tisuća doza kineskog cjepiva"
Vlada FBIH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas online sastanak s županijskim premijerima, s ciljemnadilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, te harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH. 

Županijski premijeri prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u županijama, u posljednjih sedam dana, ukazali su na uglavnom stagnirajuće stanje, međutim iako nije zabilježeno značajno povećanje broja novooboljenih sve više je pacijenata s težom kliničkom slikom ili potrebom za hospitalizacijom.

Prema epidemiološkoj situaciji u cijeloj Federaciji BiH, te posljednjim podacima zdravstvenog sustava, sedmodnevna incidencija na razini FBiH iznosi 324 slučaja na 100 tisuća stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Županiji Sarajevo. Konstatirano je da je neophodno pojačati nadzor nad provođenjem postojećih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Novalić je upoznao prisutne s poduzetim aktivnostima Vlade FBiH za nabavku cjepiva za potrebe građana u FBiH. Naglasio je da su nabavka cjepiva i pomoć zdravstvenim ustanovama prioriteti u radu Federalne vlade, te dodao da se aktivno radi na poduzimanju svih dostupnih koraka koje FBiH može učiniti u trenutnoj situaciji.

"Pored ostvarenih kontakata sa određenim veleposlanstvima direktno smo se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima cjepiva protiv koronavirusa. Ostvarili smo kontakt i sa Indijom. Ušli smo i u državni program s Kinom, te bi sljedećeg tjedna trebali početi i direktni pregovori za nabavku 500 tisuća doza cjepiva Sinopharm - rekao je premijer Novalić.

Prisutni su informirani o najavljenoj količini, te dinamici pristizanja cjepiva u BiH iz Covax, te EU mehanizma, kako u ovom mjesecu tako do kraja drugog kvartala.

Također, istaknuto je da je u budućem procesu plana cijepljenja, nakon zdravstvenih radnika i prioritetnih grupa, potrebno i razmotriti redoslijed ostalih prioriteta, među kojima bi se trebala naći zanimanja koja po prirodi svog posla ostvaruju veliki broj kontakata, kao što su medijski radnici, zaposleni u trgovinama, te ugostiteljskom sektoru.   

Federalni premijer je upoznao županijska premijere da Vlada FBiH aktivno priprema program podrške zdravstvenom sektoru u iznosu od 60 miliona KM, a koja se odnosi na pomoć zdravstvenim ustanovama i kliničkim centrima, te da se vrlo brzo treba naći i na dnevnom redu Vlade FBiH.

Također se osvrnuo na značaj održavanja likvidnosti Federacije koja jeste jamac stabilnosti zdravstvenog, mirovinskog i socijalnog fonda, te da ohrabruju posljednji službeni podaci o pozitivnim ekonomskim trendovima u Federaciji, a koji pokazuju da su direktni porezi u prvom kvartalu ove godine veći za 43 miliona KM ili 3,36 posto u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima Porezne uprave FBiH u posljednjih mjesec dana zabilježen je i rast broja zaposlenih za 1.400 osoba.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, županijskiministri zdravstva, predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, te imunolog akademik Jasenko Karamehić. Današnji sastanak je nastavak dogovorenog zajedničkog djelovanja i bolje koordinacije između premijera u FBiH na tjednoj razini, a naredni sastanak putem video linka bit će održan u ponedjeljak.