NOVALIĆ "Ništa od zatvaranja, ali želimo ubrzati medijsku promociju cijepljenja"

NOVALIĆ "Ništa od zatvaranja, ali želimo ubrzati medijsku promociju cijepljenja"
Hercegovina.info

Federacija Bosne i Hercegovine neće ići u restriktivnije mjere kada je u pitanju pandemija koronavirusa, potvrdio je danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sastanka organiziranog s ciljem definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi s epidemiološkom situacijom i povećanjem broja zaraženih.

"Na današnji sastanak u zgradi Vlade FBiH bili su pozvani zamjenici premijera FBiH, federalni ministar zdravstva, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, premijeri i ministri zdravstva deset županija te direktori županijskih zavoda za javno zdravstvo", javlja Fena.

"Ne želimo ići u zatvaranje i primjenjivati takve mjere. Postoje mjere koje je preporučila struka i one se trebaju poštivati, a Vlada FBiH će na prijedlog Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva nastaviti donositi okvirne mjere, dok će specifične i restriktivnije mjere ovisiti o epidemiološkoj situaciji donositi županije", pojasnio je Novalić.

On je pozvao stanovništvo da poštuju aktualne mjere te da se cijepe kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže jer je struka, kazao je, potvrdila da cjepivo štiti od težih oblika oboljenja, hospitalizacije i smrtnosti.

"Imamo dovoljno cjepiva te pozivamo građanstvo da se cijepi, a županije trebaju osigurati što više punktova za cijepljenje. S Udruženjem poslodavaca pokrenuli smo inicijativu da se u svim gospodarskim subjektima organizira cijepljenje zaposlenika s ciljem zaštite zdravlja građana, lakše dostupnosti cjepiva i bržu imunizaciju kako bismo prevladali novi val pandemije", dodao je Novalić.

Podsjetio je da počinje nova školska godina zbog čega svi moraju učiniti dodatne napore da sačuvaju zdravlje djece i prosvjetnih radnika, a cilj je nastaviti intenzivnu suradnju s kantonima i drugim relevantnim organizacija kako bi se nadišle zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije.

Vlada FBiH izdvojila je 540 milijuna maraka grantova za županije prošle godine u borbi protiv pandemije, a ove godine taj iznos bit će sličan.

Također, Novalić je kazao da će se od svih javnih emitera zatražiti ubrzana promocija cijepljenja, a Zavod za javno zdravstvo FBiH napravio je 15 spotova koje će distribuirati emiterima.