Novalić kaže da je pritisak javnosti otjerao Pehara, a ne on

Fadil Novalić
Hercegovina.info

Davor Pehar, Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, jutros je podnio neopozivu ostavku na ovu dužnost. Razlozi takvog poteza su pritisci vezani uz nabavku cjepiva od strane čelnika Vlade Federacije, koji su već u sudskom procesu zbog nabavke respiratora.  

Premijer Fadil Novalić tvrdi kako Pehar nije mogao podnijeti pritisak javnosti.

"Ja sam to saznao iz medija i nisam sretan zbog toga. Kako je pisalo, gospodin Pehar nije podnio pritisak javnosti kada je u pitanju nabavka cjepiva koje je najvažnije pitanje u društvu. To je već dugo tako i prilično dugo će još i biti. Gospodin Pehar očigledno nije podnio pritisak, ali moramo priznati da se na tim mjestima moraju nalaziti hrabri ljudi koji u određenim vremenima, kao što su ova, moraju riskirati i raditi posao za koji su zaduženi. Zavod za javno zdravstvo je po zakonu zadužen za imunizaciju. Ne postoji druga varijanta."

Za cjepivo je kaže odgovoran isključivo Parlament.

"To nas ne udaljava od rješenja bit će netko drugi. Ne znam je li ostavka neopoziva, ja ne znam kakva je vrsta ostavke. Razgovarat ću s gospodinom Peharom, ali to neće utjecati na cjepivo budući da smo mi odlučili da je zadnju riječ o tome kako i od koga se nabavlja cjepivo ima Parlament Federacije. To je za kineski i engleski kanal. Za ruski kanal udružili sa Županijom Sarajevo i njoj prepustili tu odgovornost. Ova ostavka nije dobro došla. Odgovornost neće ležati niti na Zavodu za javno zdravstvo niti na Vladi. Mi ćemo tu ulogu prepustiti Parlamentu", rekao je Novalić.

Izjavu smo pokušali dobiti i od Davora Pehara, no on se na naš telefonski poziv danas nije javljao.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.